Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

På söndag är jag lat, ful och okunnig

Tillhör du den okunniga och lata delen av svenskarna? Sannolikt. Vi är i majoritet.

Såvitt jag förstår är det vetenskapligt bevisat. Statsvetare, politiker och många journalister är säkra. Vi som inte röstar på söndag är okunniga och lata. Dumma och inskränkta. Cyniska och odemokratiska.

Vi är säkert ganska fula också, när allt kommer omkring.

Fast jag kan inte låta bli att undra vad det är som är så demokratiskt med det där valet. Vi, alla svenskar, får tillsätta 19 av 732 platser i EU-parlamentet. Det är 2,5 procent av rösterna i parlamentet. Resten har vi ingen makt över.

Andelen fett i nyckelhålsmärkt bantarost är sex gånger större.

Det är ungefär som om vi i riksdagsval skulle få bestämma över hälften av de platser miljöpartiet, riksdagens minsta parti, har. 340 av riksdagens 349 platser skulle någon annan utse. Eller som om vi skulle låta det amerikanska representanthuset bestämma i Sverige. Mot att vi fick utse 11 av representanthusets 435 ledamöter. De andra 424 utsåg amerikanerna.

En och annan folkpartist tycker nog att det vore en bra idé. Men jag är okunnig och lat, så jag tycker det verkar lite odemokratiskt.

Jag är så okunnig och lat att jag tycker att vi väljare ska kunna tillsätta och avsätta varenda en av de politiker som styr över oss. Som i svenska riksdagen. Eller, indirekt, i den svenska regeringen. Jag är så dum att för mig verkar 100 procents demokrati vara mer än 2,5 procents demokrati.

Det är det som gör det där valet på söndag lite kinkigt. För ju mer EU-parlamentet får bestämma, desto mindre får svenska riksdagen och regeringen att säga till om. 100 procents demokrati ersätts med 2,5 procents demokrati. Att rösta på söndag, oavsett vad man röstar på, är att säga okej till det. Okej till ett parlament där vi bestämmer 2,5 procent, i stället för 100 procent.

Om Sverige var en liten delstat i jättestaten EU vore väl det i sin ordning. Inte konstigare än att hallänningar röstar på hallänningar och norrbottningar på norrbottningar här hemma. Men alla politiker påstår att EU inte är någon jättestat. Att Sverige inte är någon liten delstat. Vare sig i EU eller i USA.

Och det är då jag inte förstår någonting. Varför ska vi nöja oss med 2,5 procents demokrati om vi är mer än en liten delstat? Varför ska vi säga ajöss till 100 procents demokrati, om vi fortfarande är ett självständigt land?

Men jag är väl bara okunnig och lat. Och ful. Som majoriteten.

Följ ämnen i artikeln