Ingen nation av mattesnillen så länge våldet fortsätter

Vi har allmän skolplikt i Sverige. Barn mellan 6 och 15 år måste alltså enligt svensk lag spendera en stor del av sin tid på jordklotet i skolan, en samhällelig institution som visat sig vara allt annat än fredlig. Allt annat än trivsam.

Varje höst slussas landets samtliga sexåringar in i en värld av våld. Enligt Novus Opinions undersökning har nämligen 30 procent av alla barn

mellan 6 och 18 år mobbats, 26 procent har blivit slagna, 30 procent har utsatts för hot av olika slag.

Och då ska man ha klart för sig att barn har sämre förmåga att verbalisera sina upplevelser. Barn är experter på att skuldbelägga sig själva, oavsett om det gäller föräldrarnas skilsmässor, sexuella övergrepp eller mobbning. De är experter på att anpassa sig till rådande norm och har svårare än vuxna att sätta gränser och stå upp för sig själva. Därför borde mörkertalet vara stort.

Det lär finnas ett helt gäng ungar som inte ens orkar yttra sig om vad de varit med om. Som bara har givit upp inför det faktum att våld verkar vara en del av livet.

Ändå skickar vi glatt i väg våra ungar till en 30 procentig risk att få en ordentlig käftsmocka under dagen. Att bli förnedrad, slagen, hotad. Till rädslan och ångesten över att inte veta om man är den som står näst i kön att bli mobbad. För så har ju skolan sett ut i alla tider. Småkillar slåss och småtjejer tisslar och tasslar och snackar skit bakom varandras ryggar.

Det är ett led i socialiseringsprocessen. Att bli jagad av de stora killarna på väg hem från skolan. Se sitt namn inristat med suffixet hora på skoltoaväggen, inte bli bjuden på det där kalaset som alla andra blev, kallas glasögonorm, tönt, plankan eller få sina tuttar granskade och klämda på. Så har ju ungar alltid gjort.

Vilken vuxenperson skulle palla med en sådan arbetsplats? Vilken vuxen skulle inte få råångest, koncentrationssvårigheter och läs- och skrivproblem med hot om våld runt knuten. Vem skulle kunna koncentrera sig på ett komplicerat hjärnkirurgiskt ingrepp efter att ha blivit kallad hora av kollegerna på kafferasten. Vem skulle över huvud taget orka med att prestera någonting i en sådan miljö?

Nej, svensk skola får bakläxa. Vi kan inte förvänta oss skolresultat i världsklass, en nation fylld av mattesnillen förrän vi kan ge våra barn en skola fri från våld. En trygg miljö utan risk för fimpad självkänsla, hot och slag.

Inför nolltolerans mot våldet i stället för att börja hetsa om betyg och nationella prov, så ska ni få se att den svenska skolan återfår sin hedervärda position som en av världens bästa skolor.

Följ ämnen i artikeln