Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Ett budskap om stökiga barn och hundar

Publicerad 2021-07-05

Ångest, en diagnos ställd sent i livet och våra fyrbenta vänner.

Hundcoachen Fredrik Steen tar oss igenom en finstämd sommarberättelse.

Fredrik Steen.

Vid 43 års ålder får vår sommarvärd sin adhd-diagnos.

Fredrik Steen har gått till psykolog med sina barn och överraskas av att han själv har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Äntligen får han en förklaring till ångesten, stöket i skolan, utanförskapet, alla de problem som fick mamma att sitta och gråta i köket av utmattning och oro.

Men behöver Steen verkligen medicin? Psykologen påpekar att det ju har gått bra för honom i livet och att han har haft nytta av en hjärna som jobbar lite annorlunda.

Två röda trådar löper genom dagens berättelse. Diagnosen och hundar. Men så har också Fredrik Steen gjort sig ett namn som hundcoach i tv.

Ja, dessa hundar. Ofta beskrivna som människans bästa vän. Vår berättare får sin första jycke vid 15 års ålder och lär sig stå ut i tillvaron.

Kanske var det hundarna som räddade honom. Till skillnad mot vuxenvärlden, som ojade sig över stöket och busandet i skolan, var de aldrig dömande. Funderingarna på självmord bleknade.

Steen påpekar vilken nytta vi har av hunden. Synskadade, äldrevården, sökandet efter överlevande i rasmassor, nu lär de sig att känna igen corona på lukten.

Och på ett sjukhus för barn hade en liten flicka slutat prata på grund av de krävande behandlingarna. Hon klappade lilla Nymo på huvudet. Några dagar senare kom orden tillbaka.

Det är med problemhundar som med problemungar. De stökigaste barnen kan lika gärna bli din chef som rånare vid bankomater. Och det är inte den genomsnittlige jycken som blir polishund.

Fredrik Steens Sommar kanske inte förändrar världen. Men han har ett budskap. Det räcker.