Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Borgs spådom: 2013 en olycka

Finansministern levererar en dyster prognos för nästa år

Ingen kul framtid I går berättade Anders Borg att statens finanser går mot ett större underskott och att fler kommer bli arbetslösa än beräknat.

Medan svenska folket definitivt gick in i juldimman levererade ­Anders Borg en ny prognos för ekonomin och arbetslösheten.

Det var ingen trevlig julklapp.

Statens finanser går med större underskott och fler blir av med jobbet än han trodde tidigare.

Metoden har använts förr. ­Dåliga nyheter levereras på fredagar, helst sent på eftermiddagen.

Riktigt så länge väntade finansminister Anders Borg (M) inte. Redan klockan tio i går förmiddag levererade han sin inverterade julklapp till svenska folket, en ny betydligt dystrare prognos för svensk ekonomi nästa år än den han presenterade i december.

Arbetslösheten, som Borg tidigare trodde skulle sjunka marginellt under 2013 kommer tvärtom att öka med en halv ­procentenhet under nästa år. Det motsvarar ungefär 25 000 personer.

Underskott på 15 miljarder kronor

Underskottet i statens affärer blir ungefär dubbelt så stort som Borg trodde tidigare, omkring 15 miljarder kronor.

Bruttonationalprodukten, det samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras under ett år, mer än halveras jämfört med vad Borg trodde tidigare. I september spådde han en ökning med 2,7 procent. Den nya siffran är slätstrukna 1,1 procent.

Först under valåret 2014 återhämtar sig ekonomin. Men även då går det långsammare än vad Borg trodde tidigare.

Själv säger han så här om nästa år:

– Återhämtningen kommer att bli sen och klen. Arbetsmarknaden får betraktas som svag och mager.

Andra skulle säga att han var på tok för optimistisk i höstas och nu har gjort en mer realistisk ­bedömning av vad som väntar oss.

Ska presentera förslag i vårbudgeten

Trots det vill inte regeringen stimulera ekonomin för att minska verkningarna av lågkonjunkturen ännu. Men förslag kommer att komma i vårbudgeten i april.

Anders Borg nämner själv fler arbetsmarknadsåtgärder samt att han kan tänka sig att genomföra delar av den så kallade jobbpakten tidigare än planerat. Det ­skulle kunna vara introduktionsavtal för unga eller sänkta avgifter till a-kassan.

Andra bedömare tycker att det är för klent. Höstens varselvåg har främst drabbat exportindustrin men nu minskar även byggandet kraftigt vilket kommer att leda till färre jobb i byggsektorn. Handeln har också ­problem, folk ­håller hårt i pengarna i oroliga tider och konsumerar inte lika mycket som ­normalt.

Inte glad men en ärlig julklapp

Att Riksbanken kommer att tvingas sänka styrräntan under dagens rekordlåga en procent är de flesta överens om.

Sveriges problem är inte hemmalagade. Sju av de viktigaste exportmarknaderna ligger i det krisande EU som dragit ner rejält på sina investeringar. USA:s budgetproblem lägger sordin på hela världsekonomin.

Om inte president Barack ­Obama och kongressen kommer överens om något annat senast vid nyår slår automatiskt en rad drakoniska utgiftsnedskärningar och skattehöjningar till.

Många oroliga ekonomer, investerare och samhällsplanerare väntar på utgången av förhandlingarna i Washington. Lyckas de inte kan utvecklingen i Sverige bli ännu sämre än Borg tror nu.

Anders Borgs julklapp till svenska folket var inte glad. Men kanske ärlig.

Följ ämnen i artikeln