Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Inför ett förbud mot maskering

Oisín Cantwell: Dags för riksåklagare Skarp att tänka om inför ett förbud mot maskering

Rättegången mot 20 huliganer i Göteborg, som inleddes i går, försvåras av att de flesta av dem som deltog i upploppet hade dolt sina ansikten med mössor och halsdukar.

Att riksåklagaren gör tummen ner för förslaget om maskeringsförbud på matcher är inte helt genomtänkt.

Gamla Ullevi, 4 augusti 2011.

Det var våldsamt både före och ­efter matchen mellan Göteborg och AIK: olika grupper brakade samman flera gånger, de kastar bengaliska ­eldar och flaskor mot varandra och mot poliserna som befann sig mellan gängen.

Ett drygt år senare inleddes i går rättegången mot 20 män från Västsverige i sal 26 i Göteborgs tingsrätt. Det är en brokig samling figurer som har åtalats för våldsamt upplopp. En kock på en stjärnkrog, några egenföretagare, flera är gifta och har barn.

Åklagare Ann-Sofie Prahl tror på fällande ­domar och fängelse, då samtliga män har ­filmats av polisen under bråken eller fångats av övervakningskameror.

Men hon har ett betydande problem. De åtalade var nästan utan undantag maskerade. Som den åtalade som hördes först i rätten i går, en man som tillhör grupperingen Ultras och har fångats på film då han kastar saker och måttar en spark mot en liggande polis. Han försökte sig optimistiskt nog på företaget att lura i rätten att han dragit en huva över ansiktet för att han såg ”fräck ut”.

Förslaget sågades

I just detta fall är det inget problem, då mannen erkänner. Men flera andra nekar. Bevisningen i deras fall handlar i stor utsträckning om supporterpoliserna och deras kunnande om dessa personer. Hur de rör sig, deras röster. ­Bevisläget försämras. Liksom rätts­säkerheten för de åtalade.

Björn Eriksson, ­regeringens utredare för att motverka brottslighet i samband med idrottsevenemang, har föreslagit ett maskeringsförbud under matcher. Ett inte särskilt kontroversiellt förslag, då det redan finns ett sådant under till exempel demonstrationer.

Men vice riksåklagare Kerstin Skarp sågade denna tanke i ett remisssvar i förra veckan. Hon anser att det kan uppfattas som provocerande om polisen måste ingripa mot maskerade åskådare även i lugna matcher.

I detta har riksåklagaren tveklöst en ­poäng. Att polisen kan trigga i gång fans med provokationer och ogenomtänkta insatser har vi sett allt för många exempel på.

Många åklagare vill ha förbudet

Men det är svårt att se något annat skäl till att dra på sig en rånarluva under match än att någon form av brottslighet planeras. Brottslighet som bör avbrytas innan den sätts i verket.

Åklagare runt om i landet är för detta förbud. Riks­åklagare Skarp bör tänka om.

Följ ämnen i artikeln