Liberalismen i Danmark, det är starköl och pattar

Jag har svårt att förstå upprördheten över det danska skandal-tv-programmet ”Blachman”, eftersom jag bryter ihop i skrattplågor när jag försöker titta på det.

Här sitter alltså en skallig dansk kulturman i en liten lädersoffa och säger saker som ”det var en rar brystvorte” till den nakna kvinna som i varje avsnitt ska utvärderas likt ett smörrebröd i studion.

Gulligast är ändå att danskar tror att de är provokativa när de säger ”fitta” i statlig tv.

De dyker upp allt oftare, dessa män från Legos hemland, som känner behov av att vädra sexistiska klyschor. Ta till exempel regissören Thomas Vinterbergs snack om hur pappaledigheten ”kastrerar” den skandinaviske mannen.

Häromdagen dök en annan rikspølse i polotröja upp, nämligen författaren Carsten Jensen, som i DN (11/4) beskrev den kvinnliga skådisen i filmen ”Zero dark thirty” som snygg men förvirrad: ”som om hon just upptäckt att hon fått menstruation och glömt tampongerna”.

”Ni i Sverige är så PK” menar danskar när deras älskade fiskeporr får kritik.

Själva verkar de leva i föreställningen om att vara ovanligt lyckliga och liberala.

Danmark, låt mig bara påminna om några saker: Ni har under åratal fört en totalt icke­liberal invandringspolitik. Ni älskar dessutom storebror staten, vilket är ungefär så långt från liberalism man kan komma. Ni har ett av Europas högsta skattetryck. När det kommer till abort och apoteksreglering är vi långt mer liberala i Sverige.

Titt som tätt kommer bisarra påbud från danska regeringen. Som när utbildningsministern ville införa obligatorisk högläsning i hemmet. 20 minuter om dagen skulle föräldrar tvingas läsa för sina barn, enligt förslaget.

När politikerna försöker minska välfärdsstaten protesterar däremot danskarna vilt. Nyligen demonstrerade tusentals danska studenter mot sänkta studiemedel – och då ska man veta att de har världens mest generösa studiebidrag, dubbelt så stort som det svenska.

Tycka vad man vill om det, men laissez faire-libertarianer kan man knappast kalla dem.

Det danska frisinnet är ju mest en myt, en förljugen självbild.

Christiania är numera en bostadsrättsförening. Liberalismen på andra sidan sundet handlar om att dricka starköl och prata om pattar.

Följ ämnen i artikeln