Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vi kan inte andas ut än

Valet i Grekland är över – men den ekonomiska oron fortsätter

krisen sprids  Kolgruvearbetarna i spanska Caborana strejkade i går efter att ­anslaget från landets regering minskar från 300 miljoner euro till 110 miljoner euro.

I bästa fall blir semester­kassan för utlandsresan lite större.

Men den ekonomiska oron fortsätter. Och exportföretagens försäljning ­drabbas.

Det betyder valet i ­Grekland för dig.

De två partier som styrt Grekland de senaste årtiondena, konservativa Ny ­demokrati och social­demokratiska Pasok, fick tillsammans över hälften av rösterna i det grekiska omvalet i förrgår.

Även om inget är klart ­ännu så tror många att de kommer att bilda regering innan veckan är slut. Båda vill behålla euron som ­grekisk valuta och ställer upp på stora nerdragningar av den grekiska stats­budgeten.

Men en ny regering betyder inte att den ekonomiska krisen är över. Tvärtom kommer den att fortsätta, kanske under lång tid framöver. Det påverkar främst länderna med euro som valuta. Men också oss här i Sverige.

1 Fortsatt ekonomisk oro. I går gick börserna över världen upp till följd av valresultatet i Grekland. Men glädjen blev kortvarig, på eftermiddagen föll de igen. Den spanska räntan på tioårsobligationer pressades över sju procent, ett tydligt kristecken för den stora spanska ekonomin.

När räntan hamnade på den nivån tvingades Portugal, Irland och Grekland att be EU och IMF om hjälp.

2 Försämrad export. Sju av Sveriges tio viktigaste exportländer ligger i EU, fem av dem använder euro som valuta. I tider av ekonomisk oro drar företag, stat och kommuner ofta ner på investeringar. De väntar tills det vänt.

Sverige är extremt exportberoende. 68 procent av all industriproduktion, och 53 procent av all varuproduktion, säljs utomlands.

När svångremmen dras åt drabbar det alltså de svenska exportföretagen.

3 Risk för ökad ­arbetslöshet. Om ­krisen fördjupas, vilket man i dag faktiskt inte har en aning om, kan det leda till ökad arbetslöshet i ­Sverige.

Men i sin nya prognos räknar Arbetsförmedlingen med att sysselsättningen ökar med 5 000 personer i år och med 15 000 året därpå. Trots det ökar ­arbetslösheten med 0,1 procentenheter både i år och nästa år till 7,7 och 7,8 procent.

4 Större semesterkassa? I vanliga fall brukar ekonomisk oro leda till flykt från små valutor som den svenska kronan. Men möjligen kan det bli tvärtom den här gången.

Det värsta internationella placerare vet är osäkerhet. Då letar de efter säkra hamnar som Sverige och Norge, små länder med välskötta ekonomier.

I Norge har riksbanken tvingats sänka räntan för att göra valutan mindre attraktiv. Enligt SEB:s chefs­ekonom Robert Bergkvist kan samma sak hända ­Sverige. I maj kostade en euro i genomsnitt 8:99 ­enligt Riksbanken, fyra öre mer än samma månad förra året.

Om investerarna köper svenska kronor i mängder ökar värdet på valutan. Det är bra för den som ska åka utomlands på semestern, kassan räcker lite längre.

Däremot är det dåligt för exportindustrin. Deras ­varor blir dyrare, och därmed kanske inte lika attraktiva.

Nästa vecka träffas EU:s ledare i Bryssel för att åter diskutera åtgärder mot den ekonomiska krisen. Vi önskar dem lycka till.

4 problem – just nu

Fortsatt ekonomisk oro. Grekland gav ett positivt ­besked för euron med helgens valresultat och börserna gick upp. Men sjönk direkt igen efter nya orostecken från Spanien.

en Försämrad export. Sverige är extremt exportberoende och exporten blir lidande i oroliga tider. Företag och stat väntar hellre ut problemen än investerar i kristider.

Risk för ökad arbetslöshet.

Fördjupad kris betyder lägre sysselsättning.

Och trots att Arbetsförmedlingen flaggar för fler jobb går arbetslösheten just nu uppåt i Sverige.

en Större semesterkassa? Oron kan ge kronan en skjuts. När det blåser snålt kan Sverige ses som en trygg hamn för investeringar, det kan stärka kronan och få semesterkassan att räcka lite längre.

Följ ämnen i artikeln