Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det finns regler och det finns moral, Nuder

Lever inte som han lär Pär Nuder får både företagsvinst och pension.

Förre finansministern Pär Nuder (S) kvitterade förra året ut 6 712 kronor i månaden i statsrådspension. Trots att hans bolag gör mångmiljonvinst.

Med det har han gjort både sig själv och politiken en stor otjänst.

Det finns en djupt rotad föreställning i den svenska folksjälen om att eliten luras och skor sig på andras bekostnad. Nästan alltid är det fel, folk är ganska hyggliga även högt upp i inkomstskikten.

Men ibland har de rätt. Som i fallet Pär Nuder.

Nuder har försvarat sin pension med att han följt alla regler. Och obestrid­ligen är det så. Men det finns regler och det finns moral.

Förra finansborgarrådet Annika Billström (S) följde också alla regler då hon tog ut pengar ur sitt bolag som vinst, inte lön. Löne­utbetalningar hade sänkt hennes borgarrådspension. Det gjorde inte vinstutdelning.

Billström följde alltså reglerna men utnyttjade ett kryphål. Var det moraliskt?

Enligt den senaste årsredovisningen hade ett av Pär Nuders många bolag en omsättning på 12,6 miljoner kronor. Vinsten efter skatt var 6,5 miljoner vilket får betraktas som en lysande marginal.

Nuder behöver alltså inte 6 712 kronor i månaden för att få mat på bordet. Han klarar sig utmärkt ändå. Summan ger inte ens guldkant på till­varon, det är små­pengar i den nuderska budgeten.

Ändå plockade han ut dem. Det han åstadkommit med det, förutom att framstå som småsnål, är att återigen befästa uppfattningen om att det finns folk och folk och att politiker håller varandra om ryggen.

För vanliga människor gäller arbetslinjen. Förlorar man jobbet ska man söka ett nytt från dag ett. Får man inget sänks ersättningen för att till slut bli outhärdligt låg.

För statsråd och riksdagsledamöter (vars ersättningar nu ses över) gäller andra regler. Efter fyllda 50 rullar de rundligt tilltagna garantierna och pensionerna på i all evighet, förutsatt att man lyckats hålla sig kvar ett antal år på posten.

Både socialdemokrater och moderater understryker vikten av ett inkluderande samhälle. Alla ska med, i ett riktigt samhälle är samman­hållning ett grundläggande mål.

Men exakt vad betyder det när det kommer till statsråds- och riksdagspensioner? Ingenting uppenbarligen. I alla fall inte för Pär Nuder.

Centern föreslår nu att det sätts en gräns på två år. Längre ska en minister, som har strålande utsikter på arbets­­marknaden, inte få pengar sedan den lämnat regeringen.

Två årslöner är den gängse regeln för sparkade vd:ar för börsbolag. Den som sett någon av dem irra runt med tiggarstaven får gärna mejla mig.

Summan ger inte ens guldkant på till­varon, det är småpengar i den nuderska budgeten.

Ändå plockade han ut dem.

Den här delen av världen kan utvecklas till ett slags hembygdsmuseum för rika kineser.

Följ ämnen i artikeln