Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Något är sjukt med riksdagens ledamöter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Enligt officiell statistik är riksdagens ledamöter friskast av alla yrkesgrupper i Sverige.

Men siffrorna ljuger.

Sanningen är att våra folkvalda fuskar systematiskt med sjukanmälningarna för att slippa karensdagar och löneavdrag.

En riksdagsledamot tjänar cirka 600 000 kronor om året. Riksdagens egna regler säger att ledamöterna är i tjänst 365 dagar om året. Reglerna säger också mycket tydligt att den ledamot som blir sjuk ska anmäla detta omedelbart, även om det är på en lördag eller söndag eller under de tider på året som riksdagen inte sammanträder.

Men som inslagsproducenten Richard Sätt visade i ”Insider” i TV 3 i veckan så struntar många ledamöter blankt i att sjukanmäla sig, trots att de på sina egna bloggar i bitvis målande ordalag beskrivit hur sjuka de varit, och hur detta lett till ändrade planer, inställda arrangemang och febriga vistelser i hemmet.

Här följer några sådana bloggutdrag, skrivna av riksdagsledamöter som i strid mot reglerna inte sjukanmält sig.

Gunnar Andrén (fp), 21 januari 2007:

”Vaknar tidigt denna morgon och känner mig inte bra. Hela dagen på sjukhus men får gå hem...Jag avbokar dock morgondagens arrangemang, resor till Göteborg och Borås – det känns alltför utmanande när man inte känner sig bra.”

Annelie Enochson (kd), 13 februari 2006:

”Har den senaste veckan dragit på mig en rejäl förkylning vilket gjorde att jag var tvungen att ställa in ett efterlängtat besök till Åsele i helgen...Men i stället blev det att sitta framför brasan hemma och kurera halsen och en skrällande hosta...”

Sofia Arkelsten (m), 5 januari 2008:

”Nu har jag varit sjuk sen jul och mest gått hemma och skruttat.”

Anna König Jerlmyr (m), 9 april 2007, under rubriken ”Jag lever”:

”Vilken hemsk påsk det har varit. Det som skulle ha varit ett långt och skönt påsklov ute på landet blev till feberfrossa i nästan en vecka...Jag har inte ens orkat blogga...”

Johan Linander (c), 19 december 2007:

”Under 2 dygn i förra veckan var jag med Sara och Hanna på Sachsska barnsjukhuset (SÖS) samtidigt som Sussi var med Erik på Astrid Lindgrens barnsjukhus (Karolinska). Helt sjukt!“

Pia Nilsson (s), 31 december 2007:

”Och då plötsligt händer det – migrän. Synbortfall på vänstra ögat som övergår till ett pulserande taggmönster och flimmer som gör att jag i princip inte kan se någonting. Sedan kommer den stora urladdningen i skallen.”

Morgan Johansson (s), tidigare folkhälsominister, 27 januari 2008:

”Hemkommen från Strasbourg i fredags låg jag slagen av min förkylning i lördags och fick ställa in min medverkan på en studieupptakt i partidistriktet, som jag skulle varit med på.”

När Richard Slätt frågade dem varför de inte följde riksdagens regler och sjukanmälde sig, så hävdade de omväxlande att de överdrivit sjukdomarna på sina bloggar, att de arbetat i alla fall, eftersom de haft mobiltelefon och tillgång till dator, att de läst handlingar och så vidare.

Före detta folkhälsoministern Morgan Johansson menade att det ”inte fungerar så för någon”, det vill säga att ingen i riksdagen följer reglerna.

Det hela är förstås ett stort hyckleri.

Jo, reglerna är konstiga, för att inte säga korkade, men riksdagen har själv beslutat om dem, och då är det inte orimligt att kräva att de följs.

För min del kan ledamöterna gärna få ha höga löner, diverse förmåner och välförtjänt ledighet när det passar.

Men de ska inte kräva en sak av medborgarna och själva göra en helt annan.

Och eftersom de är människor med samma svagheter som de flesta andra, och ogärna avstår 2 000 kronor för en karensdag, så bör de av hygienskäl inte tillåtas arbeta med ett sjukanmälningssystem som lider total brist på kontroll, och som dessutom uppmuntrar till fusk.

Följ ämnen i artikeln