Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fyra djärva borgare är vårt lands sista hopp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under den förra regeringen fanns det unga borgerliga politiker som varnade för att sossarna ville förvandla Sverige till ett storebrorsamhälle där medborgarna skulle övervakas i alla sammanhang.

De unga moderaterna, centerpartisterna och folkpartisterna hade helt rätt i sin kritik mot vad de kallade Bodströmsamhället. Nu sitter många av dessa unga frihetskämpar själva i Riksdagen, och, ja ... ni hajar ...

De har det svårt nu. Partipiskorna viner över deras ryggar. De riskerar sina karriärer. De vrider och vänder sig på sina bloggar, och självömkar lite chict halvoffentligt.

Men nu ska snackpåsarna testas. Agnarna ska skiljas från vetet.

På onsdag ska nämligen Riksdagen besluta om den så kallade FRA-lagen, som – om den klubbas igenom – kommer att ge Försvarets Radioanstalt rätten att övervaka all fast och mobil telefoni, alla sms, mejl och all datatrafik som passerar Sveriges gränser.

Eftersom telefonoperatörernas system ser ut som de gör, och internet är uppbyggt som det är, så kommer spionmyndigheten i praktiken övervaka alla människors telefoni, mejl och nätsurfande. FRA ska göra detta på uppdrag av, och rapportera till regeringen

Lagförslaget strider mot den svenska grundlagen, mot Europakonventionen – som gäller som lag i Sverige – och mot FN-stadgans mänskliga rättigheter.

Justitiedepartementet gillar idén med avlyssning, men har varit kritiskt till förslaget och skriver att det ”innebär ett integritetsintrång som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv” och att ”Det är helt främmande för vårt statsskick att ge regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer”.

Säpo är emot lagen och skriver i sitt remissvar att den ”innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslagen om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär”.

Rikspolisstyrelsen är emot. Lagrådet har varit kritiskt. Alla de politiska ungdomsförbunden är emot. Advokatsamfundet är emot. Liksom Tidningsutgivarna och Journalistförbundet.

Vad fan händer?

Varför driver Fredrik Reinfeldt frågan så hårt? Sitter han skönt i knät på krigsförbrytaren George W Bush? Vill han att terroristsvinet Usama bin Ladin ska lyckas demontera demokratin också i Sverige?

Och har folkpartiets gruppledare Johan Persson ätit konstiga svampar? Så här försvarade han lagen i Studio Ett i veckan: ”Sverige spelade en avgörande roll under till exempel Andra Världskriget i kampen mot nazismen, vi spelade en avgörande roll i kampen mot kommunismen och Sovjetväldet genom den signalspaning vi har bedrivit”.

Avgörande roll? Jojomensan. Först nu kan det avslöjas att Hitler och Stalin egentligen knäcktes av folkpartiet och FRA.

Vanliga riksdagsledamöter röstar hellre mot sin övertygelse (om de har någon) än förlorar jobbet. Men de som har talat om den enskildes integritet; menar de allvar?

Oppositionen är emot förslaget, i nuvarande form. Några borgerliga snackpåsar tänker medvetet befinna sig på ”tjänsteärende” och kvitta sig ur Riksdagen för att slippa rösta. De är bara fega politiska skabbrävar, som bör jagas året runt.

Det räcker med fyra modiga borgare som röstar nej, för att stoppa skiten. Fyra hjältar, som går till historien och får enormt väljarstöd i nästa val.

Jag hoppas att de dyker upp.

Sviker de sina ideal så kommer en ny våg av rättmätigt politikerförakt att skölja över landet. Och vi andra får följa Europaparlamentets recept mot USA:s övervakningssystem Echelon:

”Även privatpersoner bör uppmanas att kryptera sina e-postmeddelanden. Ett okrypterat e-postmeddelande är som ett brev utan kuvert. Det finns på Internet relativt användarvänliga system som rentav ställs till förfogande utan kostnad för privat bruk.”

Följ ämnen i artikeln