Cantwell: ”Hög tid att släppa prestigen”

Dödläget mellan Julian Assange och svensk åklagare har nu pågått i två år.

Det är hög tid att släppa prestigen, sätta sig på ett plan till London och förhöra honom. 

Att Wikileaks grundare skulle ge upp och lämna Ecuadors ambassad, dit han tog sin tillflykt sommaren 2012, förefaller inte vara troligt.

Därtill tycks Assanges rädsla för att Sverige ska lämna över honom till USA vara för stor.

Denne mans envishet har dock fått en värdig utmanare i form av åklagare Marianne Ny, som leder förundersökningen om bland annat misstänkt våldtäkt. Hon har inte vikt en tum från sin uppfattning: Assange ska förhöras i Sverige. Punkt slut.

”Har lett till ett bisarrt dödläge”

Detta har lett till ett bisarrt dödläge som inte skulle sakna underhållningsvärde om det inte vore för att minnesbilder bleknar och bevisningen blir svagare då månad läggs till månad utan att någonting sker.

Bevisning som inte ens från början tycks ha varit särskild stark, med tanke på att utredningen har lagts ner och tagits upp igen.

Skäl för åklagarens inställning saknas dock inte. Det är mycket mer praktiskt att förhöra Assange i Stockholm än i London. Det skulle säkert krävas ytterligare förhör för kompletterande frågor.

Finns inget hinder

Att flaxa fram och tillbaka mellan Storbritannien och Sverige för att få ordning på utredningen är inte en önskvärd situation.

Men det finns å andra sidan inga hinder i lagen för att förhöra den misstänkte där hen befinner sig. Sådant har skett tidigare.

Ett förhör i London skulle, om inte annat, ge åklagaren en möjlighet att förklara det rättsliga läget. Den hopplösa situationen kompliceras nämligen ytterligare av att Assange har krävt garantier för att inte Sverige skickar honom till USA.

Det går inte att ge honom sådana av det enkla skälet att USA inte har framfört några sådana önskemål. Hur lova avslag på något som ingen har begärt?

Omöjligt skicka honom till USA

Åklagaren skulle dock kunna förklara för Assange att det av flera skäl är i praktiken omöjligt att gå Washington till mötes om en begäran nu skulle komma:

1. Wikileaksgrundaren befarar att tortyr och i värsta fall dödsstraff väntar i USA. Men i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, som Sverige har förbundit sig att följa, finns ett uttryckligt förbud mot att lämna ut människor som riskerar att avrättas.

2. Det skulle bli mindre trassligt för USA att vända sig direkt till London med sin förfrågan. Då Assange ska skickas till Sverige i enlighet med den europeiska arresteringsordern kan inte Stockholm skicka honom vidare med mindre än att Storbritannien ger sitt godkännande. Då måste alltså två länder plötsligt säga OK.

3. Det finns ett uttryckligt förbud mot att föra över människor som misstänks för militära eller politiska brott i utlämningsavtalet mellan Sverige och USA. Svenska UD har till exempel vägrat att gå med på krav om att lämna över Vietnamdesertörer.

Marianne Ny, byt strategi. Förhör Julian Assange i London. För att komma vidare. För att två unga kvinnor ännu väntar på att få sin sak prövad.

Följ ämnen i artikeln