Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Rödgröna formulerade inget tydligt alternativ”

Tre dagar före valet finns det inte anledning att förvänta sig visionära kriminalpolitiska utspel från riksdagspartierna.

Ändå förvånar det mig att de rödgröna politikerna inte försökte formulera ett tydligt alternativ till regeringen i Brottscentralens debatt.

Av de fyra ämnen som debatten var tänkt att handla om hann programledaren Lennart Ekdal bara avhandla gängkrigen, framtidens polis och vardagsbrott.

Synd, för "brottsplats internet", ett ämne som rymmer allt från hur lagstiftningen ska moderniseras och hur ungdomar beter sig mot varandra på Facebook till anonymt hets mot folkgrupp på diverse sajter och nätbedrägerier, blir en allt viktigare fråga.

Icke desto mindre fick vi se en något så när spänstig debatt mellan riksdagspartiernas kriminalpolitiska talespersoner. En debatt som inte bjöd på några sensationella utspel eller överraskningar, men ändå besatt viss intensitet.

Alliansen pratade om förebyggande åtgärder och gick sedan snabbt över till sitt vanliga tjat om hårdare straff, och de rödgröna tjatade i vanlig ordning noga om att de minsann också kan tänka sig längre straff och försökte sedan ge alliansen skulden för allt elände.

Det är med kriminalpolitik som utrikespolitik, moderaterna och socialdemokraterna är lika som bär och bestämmer hur det ska vara. Småpartier till höger och vänster tjoar och hojtar, men har inte mycket att säga till om.

Sverigedemokraten Richard Jomshof gav inte helt överraskande invandrarna skulden för allt. Han presenterade bland annat den sensationella uppgiften att minst hälften av villainbrotten begås av internationella ligor som väller in över monarkins gränser.

Om vi ska vara petiga har inte sverigedemokraten en aning om hur det förhåller sig med den saken, då endast fyra procent av dessa inbrott klaras upp. Möjligen var det därför Jomshof inte heller presenterade något underlag för sitt påstående.

Morgan Johansson (S) påpekade att polisen under åtta års borgerligt styre bara blivit sämre och sämre på att klara upp brott. I det har han rätt. Uppklaringsprocenten var å andra sidan inte särskilt mycket högre då socialdemokraterna hade makten.

Såväl regering som opposition hoppas att den stora omorganiseringen av polisen, som träder i kraft vid årsskiftet, ska göra myndigheten. Färre chefer, mindre byråkrati, fler poliser som ägnar sig åt polisarbete.

Förhoppningsvis har politikerna rätt. Jag befarar dock att de kan hysa en viss övertro på den nya organisationen. Vi kommer att ha samma poliskår den 1 januari 2015 som vi hade den 31 december 2014. Folk börjar inte tänka i helt nya banor över en natt.

Själv satt jag i en panel som lite då och då bröt in i debatten. Det pratades om anonyma vittnen hit och rätt till buggning dit och jag påpekade att inte en enda politiker vid ett enda tillfälle yttrat ordet rättssäkerhet.

De åtta talespersonerna ryckte på axlarna fortsatte i pålitlig valrörelseanda att ge varandra skulden och bedyra sin egen förträfflighet.

Jag tror att det säger någonting om tillståndet i den svenska kriminalpolitiska debatten är 2014.

Följ ämnen i artikeln