Vad är det med den ryske landsfadern?

Vad är det med den ryske premiärministern Vladimir Putin?

Vad är det hos denne man, som får mig att tänka på kvinnomisshandel?

Nu säger inte jag, att den ryske landsfadern är den som ger sig på kvinnor.

Inte alls så.

Men det är något i hans sätt att hota, ställa ultimatum och bestraffa, som påminner mig om en alfahanne som försöker mosa en kvinna.

Samma taktik, samma strategi.

Att skrämma, tvinga och straffa. Överreagera. Skapa förvirring och osäkerhet. Förflytta gränser för vad som anses vara normalt. Skylla på andra. Ta kontroll.

Några exempel:

Blixtkriget i Georgien, där de ryska trupperna fortfarande är kvar.

Gaskranar som stängs. Nu senast i Ukraina. En konflikt där flera hundra tusen människor i östra Europa fick ta smällen. Folk som inte hade med konflikten att göra. De fick nu sitta där utan värme mitt i smällkalla vintern.

I osäker väntan på gas.

Och hur reagerade då EU på Vladimir Putins metoder? Man reagerade med diplomatisk tystnad. Stora intressen står på spel, men fram för allt handlar det om energi.

Om tillgången på energi.

2025 tror man att Europa måste importera 80 procent av den gas som man behöver.

Allt det här gör ju att man börjar fundera över vårt eget gasledningsprojekt. Eller hur? Den 120 mil långa gasledningen som det rysktyska företaget Nord Stream snart ska gräva ner i Östersjöns botten.

Läget är så här: den ryska gasjättens ansökan är fortfarande på remiss i länderna runt Östersjön och i Sverige fortsätter miljöprövningen.

Men Vladimir Putin är otålig. Strulet i Ukraina har gjort att han vill skynda på det hela. Putin vill att i en av de två gasledningarna ska vara färdiga 2011.

Om två år.

I Slite på Gotland är man på gång. Där är man redan i full färd med att bygga en hamn som ska serva det stora gasledningsprojektet. Gotlands kommun har fått 80 miljoner av Nord Stream och den nya hamnen ska stå klar vid årsskiftet. ”Vi har hållit på i ett och ett halvt år, säger Mats Eriksson, chef för Gotlands hamnar. ”Men för oss är det här ingen säkerhetsfråga, det är en hamnfråga. Och jag försöker bara få den här hamnen färdig i tid.”

Jaha, det är så det är?

Hallå där ute.

Är det någon som vet något om säkerhetspolitik?

Någon?

Följ ämnen i artikeln