Telia byter system - då krackelerar vardagen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förr i tiden blev det jobbigt när oljepannan gick sönder eller när någon klantskalle lyckades gräva av vattenrören. Man vaknade mitt i natten av att huset var iskallt. I värsta fall fick man gå till jobbet utan att ha tvättat håret.

I dag konstitueras en kris av att Telia byter DNS:er och plötsligt kan man varken surfa eller skicka mejl. Barnen skriker tills dom liknar gråtande italienska barn eller tiggarungarna på "Grindslanten". Deras värld rasar samman för att de inte längre kan chatta med sina kompisar på MSN.

Vi vuxna kan inte ens ta emot viktiga erbjudanden från andra operatörer, än mindre betala räkningar eller kolla om det finns några pengar kvar att betala med. Vi är praktiskt taget avskurna från omvärlden. Vi kan inte fungera normalt.

Allt börjar med att Telia byter DNS:er. Jag vet inte vad DNS:er är och jag vill inte veta det heller, men jag vill kunna hitta en bra gokartbana till på lördag och därför biter jag ihop och beslutar mig för att "följa de enkla steg" som kommer att göra allting bra igen. Jo, pyttsan, som det hette i pilsnerfilmerna.

Eller som kidsen säger: "TMB". För dom orkar inte säga "Trött man blir".

Det är klart att de enkla stegen inte funkar, för när det gäller datorer är det aldrig lika enkelt som det påstås. Det finns alltid ett men, en hake, ett undantag. I mitt fall består den i en router. Jag har en router. Därför går det inte som den dans Telia så glatt utlovar. Det blir tvärtom ett farsartat litet helsike som är trivialt i jämförelse med äkta katastrofer men grymt påfrestande för stunden.

Jag blir nämligen rasande för att jag inte begriper. När det digitala kunskapståget gick satt jag och sov på perrongen, och än i dag blir jag jättenervös när människor omkring mig börjar prata data på det där initierade sekteristsättet. På åttiotalet brukade man ständigt höra viktigpettrar som sa saker i stil med att "det är bara ettor och nollor" - som om det i ett nafs skulle skingra den digitala dimman för oss inkompatibla idioter.

Saken är följande: jag vill inte veta hur en diskmaskin fungerar eller hur det är möjligt att en krockkudde kan utlösas så snabbt. Jag vill bara att det ska fungera och det värsta jag vet är när någon klåfingrig typ ska in och pilla på saker som redan fungerar. Därför håller jag mig med konsulter. De kostar pengar. Det var inget fel på mina DNS:er. De var glada och snälla och levde i högönsklig välmåga tills Telias klåfingriga typer slog till. Att återställa systemet efter att Telia fifflat med mina DNS:er kostade flera tusen. Kan ni vara vänliga att mejla över en fakturaadress. Jag orkar inte sitta i telefonkö. Jag har ett liv att sköta.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln