Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Där kommer framtiden

Jag står på en liten bro som förbinder Tyskland och Österrike, jag tittar på flyktingar som kommer i en stillsam ström söderifrån, trötta men synbarligen lättade.

Detta är alltså människorna vi oroar oss över, detta är männi­skor som kostar pengar, ­utrymme, som kommer att ­orsaka ekonomiska bekymmer och social oro i våra länder.

Tänk om det är tvärtom.

Få länder har så stora erfarenheter av flyktingar och migranter som Tyskland. I våg efter våg har de kommit efter andra världskriget, österifrån, söder­ifrån.

Mellan 1954 och 2006 invandrade över 36 miljoner människor till Tyskland, enligt en analys från Institutet för befolkning och utveckling i Berlin.

Delar av denna enorma omflyttning visar sig här på gränsen mellan Tyskland och Österrike. Där kommer en svart man med hund på trottoaren. Där kommer en asiatisk kvinna på cykel. Där kommer en kvinna som ser ut som pur-tyska, om uttrycket tillåts, och hon har cykelhjälm för detta är ett land som prisar trygghet.

Människor rör sig sällan i bara en riktning. Under samma tidsperiod som 36 miljoner flyttade till Tyskland lämnade 27 miljoner landet.

En man med orolig och trött blick håller två av sina barn i händerna. Ett tredje barn och hustrun med sjal på huvudet skyndar bredvid. Framför dem går en tysk polis med höjd ­vänsterhand – följ mig! – till en väntande buss. Polismannen har ljusblåa gummihandskar på ­händerna. Detta är som sagt ett land som prisar försiktighet.

Nettoinflyttningen till Tyskland mellan 1954 och 2006 var alltså nio miljoner människor. Nio ­miljoner!

Jag tänker på den siffran ­medan jag ser ännu en grupp flyktingar anlända. Poliserna tar männen en och en bakom en ­piketbil där de får visa vad de har i fickorna.

Man kan invända att många av de nio miljoner som flyttat hit är tyskar från områdena i öster och Ryssland. Man kan tillägga att en hel del av de andra invandrarna är italienare, jugoslaver och ­polacker som kommer från ­något som kan kallas vår egen kulturkrets.

Visst. Men är problemet med flyktingarna detta år att de är muslimer? Eller att de är många och ­utblottade, männi­skor som fått lämna allt bakom sig?

Nu går polis­mannen igenom ­deras ryggsäckar och plastpåsar. ­Inspektionen går snabbt. ­Syrierna ler när de visar sina magra tillgångar.

Tyskland är en magnet, ­Tyskland är Europas motor, en av världens starkaste ekonomier.

Är Tyskland så fantastiskt ­framgångsrikt trots att miljoner rört sig hit?

Eller beror Tysklands hisnande framgång på att landet varit ­öppet mot världen?

Jag lutar mig mot broräcket och försöker komma underfund med vilka slutna och avvisande länder som är framgångsrika. ­ En kvinna på rosa cykel med många växlar trampar förbi. Nej, jag kommer inte på något stängt och framgångsrikt land.

En ny grupp ­anländer. En ung kvinna bär på en vit teddybjörn åt ett litet barn.

Där ­kommer fram­tiden.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset