Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Sökarljuset riktas mot fel supermakt

Sannolikt satsade landets redaktioner på fel val. I alla fall om betydelsen skulle väglett bevakningen.

Mycket stora resurser, ett oändligt antal tidnings­sidor, jätteutrymmen på webben och massor av program i radio och tv har ägnats åt det amerikanska presidentvalet. Ett val som dessutom, sannolikt för att höja spänningen, beskrivits som jämt trots att det mesta talade för att Barack Obama skulle ­väljas om.

Åtskilligt svalare har det mediala intresset varit för ett annat val, Kinas nya ledning. Under kommunistpartiets kongress, som inleddes i torsdags, kommer den nya statsledningen att utses, president Hu Jintao och premiär­minister Wen Jiabao avgår efter tio år.

Båda valen är viktiga för Sverige och för resten av världen. Men sannolikt är det kinesiska mer betydelsefullt än det amerikanska.

Inte bara för att det inte blev maktskifte i Washington. Utan framför allt för att Kina är på väg att konkurrera ut USA som ekonomisk världsetta.

Kina har 1,3 miljarder invånare mot USA:s 311 miljoner. Kinas BNP per capita mer än fördubblades mellan 2004 och 2010. Under samma tid ökade USA:s med 17 procent. Medan tillväxten enligt OECD:s senaste siffror legat runt tio procent de ­senaste åren i Kina har den varit blygsam, på nollstrecket eller ­negativ i USA.

När det gäller handel är Kina öppnare mot omvärlden än USA. Värdet av Kinas export och import uppgår till mer än en fjärdedel av BNP. Motsvarande siffror för USA är 11 respektive 14 procent. (För Sverige är de 50 och 44 procent).

Till det kan läggas att USA har enorma skulder, bland annat till Kina. Kina däremot har låg statsskuld och en valutareserv som är sex gånger så stor som USA:s.

Inom fem år, kanske ­ännu tidigare, förväntas Kina ha gått om USA och vara världens största ekonomi. Och som vi alla vet är det pengarna som styr.

Däremot utmanar Kina inte USA om den politiska ledartröjan, i alla fall inte än. Deras land är tillräckligt stort för att det ska räcka. Men den som tafsar på Kinas nationella stoltheten ska passa sig väldigt noga. Det visar inte minst den djupa konflikten med Japan om åtta obebodda och ogästvänliga öar, Diaoyu, i Ost­kinesiska sjön.

Dessutom krymper USA för närvarande självmant sin roll på den internationella arenan. De ­senaste krigen har kostat mer än de smakat och de in­terna problemen är av den art att det kräver ledningens fulla uppmärksamhet.

Valen i Kina är ­sannolikt viktigare för de flesta av oss än kampen om Vita huset.

Men den senare är definitivt roligare och öppnare. Och framför allt, demokratisk.

5 saker att hålla koll på i veckan

Mot nya marknader

I eftermiddag flyger Fredrik Reinfeldt tillsammans med en delegation från näringslivet till Burma och Indonesien. Syftet är att öppna upp nya marknader för svenska företag när Europa dyker. Men kritik mot regimen i Burma måste också ingå, annars lär Reinfeldt få spö av oppositionen.

Nu får hon bita ifrån

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) spelar en huvudroll inför EU:s toppmöte om 14 dagar som ska fatta beslut om långtidsbudgeten. I början av nästa vecka inleds slutförhandlingarna med Ohlsson närvarande. Sverige vill inte betala mer men det tycker nästan alla andra att vi bör.

Inne i finrummet

Victoria och Daniel hyser inte samma betänkligheter som Nobelkommittén om Jimmie Åkesson. Under de två år SD-ledaren suttit i riksdagen har han inte varit välkommen till Nobelfesten på grund av sina åsikter. Men i morgon blir det i alla fall lunch på Slottet med kronprinsessparet.

Samövning med Nato

Försvarets övningar med Nato är numera vardagsmat eftersom Sverige dessutom deltar i Natoledda operationer. Men den här veckan inleds en fem dagar lång militärstrategisk övning i Natos regi tillsammans med Försvarsdepartementet. Det är inte den första, det var en förra året också.

Lägg namnet på minnet

Tonio Borg föreslås bli ny hälsokommissionär efter John Dalli som nyligen tvingades lämna EU-kommissionen. Maltesaren Borg är helt emot aborter och skilsmässor och tycks hata homosexuella. På onsdag förhörs han av EU-parlamentet som måste godkänna utnämningen. Blir det nej?

Följ ämnen i artikeln