Diagnos: en riktig julfirare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Julen är inte bara årets höjdpunkt. Den är numera upphöjd till livets mening. Vinner gör den som bäst lyckas återskapa idealbilden av en äkta svensk jul. Men det är ett tufft lopp på väg mot målet.

Här är de tio viktigaste punkterna som du måste ha klarat av vid det här laget. Bocka av och testa dig själv. Du är en riktig julfirare om du:

1.  Blir igenkänd av bank-omaten efter ditt tolfte uttag på fyra dagar.

2.  Skippat lunchen två veckor i sträck för att i stället tjurrusa från den ena butiken efter den andra med stirrig blick och galopperande hjärta.

3. Förbrukat all självbehärskning för att inte knuffa omkull den provo-

cerande långsamma åldring som envisas med att breda ut sig just i den lucka där du tänkt smita förbi.

4. Nästan råkat i slagsmål på byggvaruhuset i kampen om en utomhusbelysning för nu fan är det dags att visa grannarna var skåpet ska stå.

5. Suttit genomsvettig i bilen och skrikit för att idioten framför inte omedelbart förstår hur man gör för att få bommarna att fällas upp på vägen ut från parkeringshuset.

6. Legat sömnlös timma efter timma med slutna ögon medan hjärnan spelar upp en film som handlar om allt du måste hinna fixa. Till tonerna av mössens sång i Askungen "

7. Nödhandlat mackens fulaste julkort, paniksurfat efter adresser till släktingar som du glömt var dom bor och bredsladdat in vid nattbrevlådan en minut före sista tömningen.

8. Trängt dig före barn och tonåringar för att säkra ditt exemplar av just den där mp3-spelaren eller mobiltelefonen som dina barn och tonåringar kräver för att inte sura sönder julen.

9. Skarvat elsladd klockan halv tre på natten för att få julstjärnorna att lysa trots att dom levereras med löjligt kort kabel, och samtidigt försökt trösta barn som vaknat av dina frustrerade illvrål.

10. Blivit hotad med polisanmälan efter att ha tjuvhuggit gran i ett natur-reservat. Du vill ju att julen ska vara så äkta som möjligt.

Klipp ur och lämna listan på akuten, det underlättar diagnosen. Till alla er som av olika skäl inte deltagit i tävlingen vill jag önska en lugn och kravlös jul. Om den inte blir precis som på bruksanvisningen så kommer det en ny tävling nästa år.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln