Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kolibakterierna fick vad de tålde

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Redaktör S reser med lätt bagage.

Han packar aldrig mer än ett par kalsonger, förutom dem han har på sig.

Vanligtvis ägnar denne excentriske autodidakt och paragrafryttare hela semestern åt att köra runt i USA med hyrbil. Helst genom sådana där gudsförgätna ökenområden där det bara vistas kufar i cowboyhatt, husvagnsoriginal och skallerormar.

När han behöver nattlogi letar han efter ställen där folk en gång i tiden parkerade sina hästar utanför barer och raksalonger, sömniga städer med hotell som har mikrovågsugn på rummen.

Redaktör S gör strängt seriösa tv-program i Sverige. I USA skulle han aldrig välja ett härbärge som inte stoltserar med mikrovågsugn.

Den behöver han för intimhygienen.

Har man bara ett par underkläder i reserv så bör man nämligen tvätta dem man burit under dagen. Och ska man upp i ottan är det bäst om de tvättade kalsongerna är torra.

När vi diskuterar detta säger Redaktör S:

-Jag kör dem alltid i mikron. Det går utmärkt, men det är mycket noga, man måste göra det i tre omgångar, korta stötar bara, och ta ut dem emellan för att skaka bort ångan. En gång i Nevada försökte jag torka dem i ett svep men det började ryka och så blev kallingarna svarta.

-Kolibakterierna fick i alla fall vad de tålde. Har du talat med en psykiater?

-Nej, men det funkar, det är säkert, och så slipper man släpa på så mycket grejer "

Vi fick en ny hund häromdagen.

Det är en ganska stor, gul, kraftig och mycket snäll kille. Han bara flyttade in. Men, människorna som ägde den förut hade glömt att tala om att den här killen är en entreprenadmaskin på fyra ben som gräver fullkomligt ohejdat, osystematiskt och okontrollerat.

Hela tomten är full av hål nu. Hunden står i timmar och morrar med nosen djupt ned i marken, medan svansen går som ett vindkraftverk.

Den lilla hunden är glad åt grävmaskinen. Hon ägnar en bra stund varje dag åt att ställa sig tätt bakom honom och jucka metodiskt.

Jag vet inte hur pastor Åke Green skulle bedöma denna djuriska form av kärleksbevis. Som erotisk akt är den heterosexuell, trots ombytta roller. Men är den naturlig?

I vilket fall som helst vill vi inte att grannarna ska se vad hundarna håller på med. Det skulle kunna missförstås fullkomligt. Ni hajar "vad säger man när det står en tik och tokjuckar en hanhund en meter längre bort.

-Visst är det en härlig höst vi haft, men ska det fortsätta så här så vore det bättre med lite kyla, och snön, den gör ju att det blir ljusare " och " NEJ " STOPP! SLUTA NU ". ja, hundarna, de håller på "

Rättelse: I förra spalten skrev jag om hur Göran Persson och hans ministrar handskas med fakta i de utredningar som ligger till grund för politiska kampanjer och förslag, och om hur programmet kontrollkommissionen i TV8 granskat och avslöjat en rad exempel på detta.

Ett par timmar efter publiceringen kom ett argt mejl från statsrådsberedningen som påpekade att jag hade fel. Visst, jag hade fel i sak när jag skrev att Persson i riksdagen sagt att bara två länder i Europa har fler anställda i sina småföretag än Sverige.

Det Persson sa i riksdagen var att bara två länder i Europa har fler småföretag per capita än Sverige. Rätt ska vara rätt. Men även solen har fläckar.

Och Persson hade inte heller rätt, för han blandade ihop Portugal med Polen och han glömde att Europa faktiskt har fler länder än de 13 som ingick i den undersökning han baserade sitt tal på.

Dessutom visar samma undersökning från Eurostat att Sverige hamnar på nionde plats vid en jämförelse av antalet anställda i småföretagen i de 13 undersökta ländernas.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån visar att det finns 870189 företag i Sverige. Av dem har 75 procent, 651609 stycken, inga anställda alls.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln