”Välkommen hit då” – monolog med en nyanländ

”Välkommen då”. Johanna Frändén håller monolog med en nyanländ.

Först och främst: I Sverige är vi inte rasister. Vi är öppna och intresserade av andra kulturer. Du har kommit hit från Syrien? Det har varit en lång resa då, förstår jag, själv har jag varit på semester i både Dubai och Egypten, och lokalbefolkningen var verkligen trevlig! Jag tycker mycket om mat från Mellanöstern förresten, den är ju både nyttig och god. Jag svänger faktiskt ihop en egen hummus ibland. Men det är ju lite svårt att få tag på alkohol där borta och det kan jag tycka är synd. Ett glas till maten bara, det borde väl ingen högre makt ha något emot?

I Sverige dricker vi en del alkohol, framför allt på helgerna, det har du säkert märkt. Det börjar redan i tonåren, men i vuxen ålder är vi nästan civiliserade i sällskapet med spriten.

Midsommar är förstås ett undantag, samt kryssningar och julfester på jobbet. Kanske också när vårt allsvenska lag vunnit derbyt.

Ungdomsfyllan är en del av fostran i Norden, och har du synpunkter på att se tonårsflickor redlösa på stan på helgerna får du nog jobba lite på din kvinnosyn.

Du kommer ju från ett lite mer... gammaldags hörn av jorden, tänker jag. Jag sa inte muslimskt!

Du vet, i Sverige gör vi ingen skillnad på folk. Både kvinnor och män kan nå alla poster i samhället, utom Lucia, det är reserverat för kvinnor, haha.

Sen är det inte så mycket kvinnor allra högst där uppe, men det är av andra skäl. Kvinnor gör nog lite andra prioriteringar och det måste man respektera, när det är frivilligt.

Nä, men det är på det sättet vi bemöter varandra här. Med respekt. Vi hälsar i hand och badar på samma tider i badhuset. En kvinnokropp i baddräkt är inte ett objekt som man kan tafsa på hur som helst. Sen duschar vi och byter om i olika omklädningsrum efteråt, så har vi alltid gjort, vi går ju inte runt nakna inför varandra.

Varför gränsen går just där vet jag inte, men jag vill poängtera att det INTE handlar om religion eller kultur, utan bara vanligt folkvett. Naturligt, om du så vill, av Gud givet, för att prata ditt språk, höhö.

Närå, skämt åsido, i Sverige tror vi inte så mycket på Gud. Många tror på ”någonting”, men det styr ju inte hur vi ska klä oss och så.

Vi kanske gifter oss och döper våra barn i kyrkan, det är ju en väldigt vacker lokal, men vi låter det stanna där.

Det är jag säker på att ni skulle må bra av att göra också. Lämna Gud lite utanför alltihopa. Heligt krig och allt vad det är, man blir lite bekymrad när man läser om det.

Du flydde från den typen av krig? Ja men då så. Då ska du säkert trivas här.

Svenskar är, som jag sa, väldigt öppna till sinnet. Nyfikna.

Ja, men välkommen då.

WTF

Prince dör alldeles för tidigt och Beyoncé släpper någon form av tidigt skilsmässoalbum och inget finns ännu tillgängligt på Den Svenska Streamingtjänsten. Plötsligt kommer en bortglömd känsla tillbaka; den att vänta på musik och kanske rentav lägga lite extra pengar på det.

WOW

Beyoncé.

Prince och Beyoncé gjorde förresten en duett av Purple Rain på den amerikanska Grammis­galan 2004, den finns på Youtube. Tyvärr wailar hon sönder fram­trädandet. Min allra minst politiskt korrekta åsikt måste vara den att jag fortfarande har lite svårt för Beyoncés röst.