Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ni kan betala för era nöjen själva

Läkarna smörjs av medicinfabrikörerna och landstingen inte ­bara godkänner det. De till och med stödjer det ekonomiskt.

Stötande? Jajamensan.

Konferenser och kongresser är vidareutbildning. Att läkare, liksom annan personal, behöver påfyllning för att göra ett bra jobb är inget att höja på ögonbrynen för. Tvärtom, ansvars­fulla arbetsgivare bidrar till de anställdas livslånga lärande, till gagn för både personal och verksamhet.

För inte alltför länge sedan var det vanligt att läkemedelsföre­tagen bjöd läkarna på dyra ­konferensresor med inbyggda muntrationer i form av middagar och utflykter. Det blev ­ganska ­omskrivet i media vilket så ­småningom ledde till att ­ofoget stoppades.

Men som Aftonbladet avslöjar i dag har en ny variant av ”läkemedelsbolag smörjer läkare” uppstått. Arbetsgivaren betalar resa och boende till konferensen, resten står det inbjudande läkemedelsbolaget för.

Det finns ett amerikanskt ­uttryck, ”There is no such thing as a free lunch” (det finns inga gratisluncher), som säger att man får ingenting för ingenting. ­Uttrycket emanerar från salooner som erbjöd gratis lunch till den som även köpte något drickbart. Ett känt knep var att salta maten så matgästen drack extra många öl.

Det finns helt enkelt nästan ingenting som är gratis. Den som tar emot ett värde tvingas betala för sig på ett eller annat sätt.

Därför är det obegripligt, rentav stötande, att landstingen låter sina anställa smörjas av läkemedelsbolagen. Inte heller i den sektorn finns det några gratisluncher, jag lovar.

Om konferensresorna är en del av läkarnas vidareutbildning borde landstingen givetvis stå för hela kostnaden.

Men med det nuvarande upplägget inte bara tillåter de, utan ­bidrar även ekonomiskt, till att deras anställda hamnar i tacksamhetsskuld till medicinfabrikerna. Hur välbetänkt är det?

Är resorna däremot nöjesresor borde läkarna i stället betala själva. Inte låta sig fourneras av bolag vars produkter de använder, och kanske till och med rekommenderar, i jobbet.

Gör om, gör rätt, som FRA-aktivisterna sade.

Följ ämnen i artikeln