Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Striden banar väg för SD

Bättre kan Jimmie Åkesson inte ha det.

Striden mellan alliansen och Socialdemokraterna banar väg för småpartierna.

Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen har stärkt sin ställning bland väljarna sedan valet för två år sedan.

Det är halvtid. Det är två år sedan riksdags­ partierna utökades från sju till åtta med intåget för de främlingsfientliga Sve­rigedemokraterna.

Aftonbladet/United Minds mäter varje månad stödet för riksdagsparti­erna och sedan valet har det ökat långsamt för Sverigedemokraterna. Det handlar inte om några stora siff­ror men tendensen är någorlunda klar.

I valet för två år sedan lade 5,7 pro­ cent av de röstande sin röst på Sveri­ gedemokraterna vars bärande idé är att allt ont kommer från invandring­ en. Och allt gott kommer från att djupfrysa utvecklingen.

I senaste Aftonbladet/ United Minds stöds Sverigedemokraterna av 8,6 procent. Alltså betyd­ligt fler än i valet.

Det ska genast sägas att det finns mätningar som tyder på motsatsen. Novus gör en sammanställning av alla väljarbarometrar och där ligger SD i augusti på 5,7 pro­cent, alltså på samma nivå som i valet.

I SCB:s stora väljar­ barometrar, som görs två gånger om året, låg Sverigedemokraterna i den senaste mätning­ en, i maj i år, på 5,4 pro­cent. Det vill säga nå­got under valresulta­tet.

Men jag tror att det är en villa. En viktig förklaring till att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 var polariseringen mellan blått och rött. Mot alliansen stod ett rödgrönt sam­arbete med S, V och MP. För den borgerliga väljare som inte gillade något av alternativen, och kände sig missnöjd med utveck­lingen i Sverige, fanns bara Sverigedemokrat­erna.

Det har fortsatt efter valet då motståndet mot etablissemanget för väljarna representeras av partier som är emot alliansen och Socialdemokraterna.

Det kan beskrivas som en dröm för de småpartier som inte tillhör alli­ansen. De kan, rätt eller fel, i väljar­nas ögon framstå som både annor­lunda och bättre än de fyra borger­liga partierna och Socialdemokra­terna.

Miljöpartiet, som kallar sig den tredje kraften i svensk politik, ligger i samtliga mätningar över sitt valresultat för 2010.

Vänsterpartiet har inte profi­terat lika mycket på rivaliteten mellan alliansen och S, men har ett lite större stöd nu än de hade i valet. Men stödet för Sverigedemokra­terna har alltså ökat rejält, enlig Aftonbladet/Uni­ted Minds.

Gissa om SD­-leda­ren Jimmie Åkes­son njuter av att diskussionen hand­ lar om S mot allian­sen, eller tvärtom. Mycket bättre kan han faktiskt inte ha det.

Följ ämnen i artikeln