Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Malmö fattar inte att det är nu det gäller”

Publicerad 2019-12-09

Det är nu det gäller, men det verkar Malmö överhuvudtaget inte fatta.

 

Sedan förra måndagen pågår FN:s årliga klimattoppmöte, COP25. Mötet skulle från början hållas i Chile, men flyttades för någon månad sen hastigt till Madrid. En flytt som fick Greta Thunberg att med förvånande snabbhet hitta en båt med besättning villig att segla österut över Atlanten, i helt fel säsong, för att ta henne tillbaka till Europa och mötet. 

 

”Being to sea, it changes you”, sa den gästande kaptenen Nikki Henderson när båten i förra veckan anlände till Lissabons hamn för att lämna av Thunberg.

 

Jag håller med henne. Man blir förändrad av att spendera tre veckor till havs, nära inpå vågorna och en liten grupp andra människor. På samma sätt som man blir förändrad av att låta den samlade klimatforskningen sjunka in i medvetandet. Den är nu det gäller. För om det inte är nu, när koldioxidhalten i atmosfären är högre än på 800 000 år, som vi gemensamt kan förändras tillräckligt mycket för att hugga i och ställa om – så när?

 

Men att det pågår ett avgörande klimattoppmöte som berör hela världen märks inte direkt i Malmö. Jag frågar runt om det är någon som känner till något COP25-relaterat här i stan. Inga svar.

Jag deltar i Miljövetarprogrammets utvecklingsråd på Malmö Universitet, men ingen där har hört om att universitetet gör något särskilt för att uppmärksamma mötet.

Jag söker på universitetets hemsida. Noll träffar. Vidare till Länsstyrelsen Skånes hemsida som när jag slår in ”COP25” frågar om jag inte egentligen menar ”copy”.

På Malmö stads hemsida får jag en träff! En tio år gammal artikel om klimattoppmötet COP15 som hölls i Köpenhamn. Förutom de sedvanliga fredagsstrejkerna och några andra civil olydnads-aktioner ekar det bekymmersamt tomt.

 

För nog är det ett bekymmer när viktiga globala händelser inte uppmärksammas lokalt. Inte minst eftersom vi människor uppfattar att de saker vi ser och hör talas om ofta är viktiga och ökar vårt engagemang – en mekanism som kallas tillgänglighetsbias. Nej, det duger inte att ett avgörande möte går Malmöborna förbi. Som att detta inte rörde oss.

 

Tvärtom borde det vara en självklarhet för Malmöpolitikerna och Malmös miljöarbetande tjänstemän att tydliggöra kopplingarna mellan det lokala klimatarbetet och de europeiska och globala överenskommelser som träffas på de årliga klimattoppmötena. 

 

Vi vet att en anledning till att för få ännu engagerar sig i klimatfrågan är att den upplevs som för abstrakt, svår för gemene man att påverka. Kopplingarna måste bli tydligare: vilka konkreta insatser behöver Malmöborna bidra med för att Malmö ska ligga i linje med Parisavtalet? Den viktiga artikel 6 som förhandlas under COP25 och som bland annat handlar om hur utsläppshandeln mellan länder ska få ske, hur kan dess utformning påverka internationella Malmöföretag? Om det inte blir tydligare hur det globala och lokala hänger ihop, hur ska vi då förstå att det är allvar? 

 

Så, Malmö, se det här som en efterlysning: du som uppmärksammar COP25 på lokal nivå, du som är villig att tydliggöra hur klimatarbetet i Malmö påverkas av besluten på klimattoppmötet, träd fram! För det här duger inte.