Kanske har vi inte lärt oss någonting

Tobias Rawet, överlevande från koncentrationslägret Ravensbrück, höll tal i riksdagen.

Tobias Rawet, överlevande från koncentrationslägret Ravensbrück, numera en grånad man, varnade i ett tal i riksdagen i dag för nazismens återkomst.

Vad har vi egentligen lärt oss?

Kanske har vi begripit att Förintelsen inte är ett utslag av obegriplig ondska, utan det mest extrema exemplet på vad vi människor är kapabla att göra mot våra medmänniskor och mot oss själva.

Kanske har vi inte lärt oss någonting.

På dagen 70 år efter det att den sovjetiska Röda armén nådde lägerkomplexet Auschwitz-Birkenau i östra Polen, hölls i Sveriges riksdag en ceremoni för de sex miljoner judar som mördades i mänsklighetens mest ohyggliga brott.
En stor platt-tv visade stilbilder: judar på led i ghetton, mördade människor i gropar, sönderbombande fastigheter i Europas stadskärnor, stridsplan...

Riksdagens entrésal var nedsläckt, Anne Kalmering sjöng och Stahlhammer Klezmer Classic trio spelade judisk-östeuropeisk musik.

Det var riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen som för nionde året i rad arrangerade minnesstunden och kristdemokraten Mikael Oscarsson hälsade ett 20-tal ambassadörer välkomna, varefter namnen på tio specialinbjudna överlevare lästes upp.

Vad har vi egentligen lärt oss? Balkan, Rwanda. Syrien och Irak.
Tobias Rawet tog oss med till ghettot i staden Łódź i Polen, där han tvingades gräva sin egen grav tillsammans med sin far och vidare till ett av nazisternas dödsläger, Ravensbrück, 90 kilometer norr om Berlin.

"Mitt första minne därifrån var en gigantisk hög kvinnolik".

Rawet talade med glöd, han berättade om hur han som jude fortsatte att förföljas hemma i Polen efter kriget, hur han som tonåring kom till Sverige, till vad han uppfattade vara ett paradis. Skolgång, gratis lunch, läxböcker.

Han försökte glömma barndomens fasor. Han fick ett bra liv i Sverige. Men så hörde han en dag Förintelseförnekaren Robert Faurisson intervjuas i svensk tv: "Allt är bara ett judiskt påhitt".

Sedan dess har han åkt runt i Sverige och föreläst. I skolor, för föreningar, han har låtit sig intervjuas av journalister och deltagit i dokumentärer.

Nu ville han varna. "Om vi än en gång börjar dela in människor efter etnicitet, religiös tillhörighet, sexuell läggning eller något liknande så inleder vi färden till helvetet".

Vad har vi egentligen lärt oss?
Rabbinen Hillel Lavery-Yisrael överväger att lämna Göteborg och Sverige, president Barack Obama har skickat sitt sändebud till Malmö för att markera mot stadens antisemitism, så sent som i natt gick nazister till attack mot medieföretag runt om i Sverige för att få dem att inte uppmärksamma 70-årsdagen.

Även Göran Persson varnade. Det har gått drygt åtta år sedan han avgick som statsminister och partiledare och nu talade han för första gången sedan dess i riksdagen.

Han varnade för att Europa befinner sig i ett mycket farligt läge och för att vi inte får glömma Förintelsen.

"Den dagen vi inte minns så har mördarna vunnit".

Vad har vi egentligen lärt oss?

Mattias Karlsson, vikarierande ledare för ett parti med rötterna i nazismen, stod avsides och lyssnade en stund på den förre statsministern.

Så fort Persson hade talat klart, innan ceremonin var över, gick han. 

Följ ämnen i artikeln