Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Trump – en blåslampa i baken på Sverige

Ulf Kristersson på pressträffen om amerikanska valet.

Svenska politiska ledare gratulerar Trump till valsegern, men i Europa är det bara Ungerns Victor Orbán som korkar upp champagnen.

Nu börjar fyra år av hårt arbete för de europeiska ledarna.

Extra hårt kan det bli för Sverige.

Följ ämnen
Ukraina

De europeiska ledarnas oro inför det amerikanska valet har nästan gått att ta på, men de har också ställt sig i startgroparna för det lopp som nu börjar. Fyra år av hårt arbete för EU. Unionen räknar med att behöva stärka upp sin position både när det kommer till handel, säkerhet och stödet till Ukraina. Utöver det kommer Nato att behöva ta ett steg framåt. Allt detta kommer att få konsekvenser för Sverige och den svenska politiken.

Det kommer bli svårt för Sverige att fortsätta vara EU:s evigt trilskande småsyskon som sätter sig på hasorna och är emot saker in i det sista.
 
Den stora vattendelaren kommer att handla om Ukraina. För EU och Europa finns det ingen annan lösning än att Ukraina vinner kriget. Trump däremot menar att han kan lösa konflikten på en dag och det som nämnts är att USA och Ryssland skulle kunna lösa det utan större inblandning av EU eller ens Ukraina. En lösning som nästan driver folk till tårar på den europeiska kontinenten.

För Sveriges del är stödet till Ukraina en stor och avgörande del av den svenska säkerhets- och försvarspolitiken.

Sveriges har tagit lång tid på sig att bli en del av den europeiska gemenskapen. De trettio år som Sverige nu varit med i EU har präglats av en vilja att hålla sig lite på sin kant, vara emot och stryka den EU-kritiska hemmaopinionen medhårs i både tid och otid. Jämfört med liknande som Finland har Sverige haft en svagare position i EU. Europaparlamentet har inte varit en plats dit partierna heller skickat sin mest framgångsrika politiker, även om det blivit bättre med åren.
 
Blir de kommande fyra åren med Trump så turbulenta som de europeiska ledarna befarar kommer det att vara svårt för Sverige att hänga sig kvar vid sin EU-kritiska linje. Alla vet ju ändå att Sverige i slutet hänger på, utrymmet att trilskas på vägen kommer att vara mindre.

Men det är inte bara stödet till Ukraina som oroar. USA:s engagemang i Nato är också en fråga som åter diskuteras. Under sin förra mandatperiod hotade Trump med att dra sig ur Nato och även om det inte fanns handling bakom orden skapade det stor säkerhetspolitisk turbulens. Sverige har redan svårt att rusta upp det civila och det militära försvaret för att nå Natostandard och har stora utmaningar där framåt.

Det är inte bara säkerhetspolitiskt som Europa håller andan. När det kommer till handel och konkurrens finns det redan slitningar mellan kontinenterna och i Bryssel pågår arbetet med att stärka upp den europeiska marknaden i relation till USA och Kina.

När Ulf Kristersson gav sin första längre kommentar till valresultatet ville han understryka att det finns en plan för vad som nu kan hända. Det säger allt om hur orolig även den svenska regeringen är inför vad som kan komma. Sverige är en aktiv medlem i EU och driver sin egen agenda, sa Kristersson och det är väl det som kan komma att behöva förändras när EU ser sig behöva stärka upp samarbete inom unionen.