Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Skandaler på SD – som vatten på en gås

Sverigedemokraternas väljare har aldrig brytt sig om partiets skandaler.

Så ser det ut att bli även denna gången, efter turerna kring mc-toppen som var gäst på Jimmie Åkessons bröllop.

Samtidigt växer antipatierna för Åkesson och SD hos väljarna på den politiska motståndarsidan.

Genom åren har Sverigedemokraterna gått förvånansvärt oskatt genom sin strida ström av skandaler. Förutom att vara de mest lojala väljarna när det kommer till val, har SD-väljarna backat sitt parti oavsett. Väljarna har inte straffat SD för de blåsväder partiet hamnat i.

Att en av gästerna på Jimmie Åkessons bröllop för ett par veckor sedan är ledare i ett kriminellt mc-gäng har inte gått många förbi. Under tiden som detta har debatterats har också frågan väckts om det inte är så att SD har fått en skandal på halsen som faktiskt skulle kunna skada partiet och förtroendet för partiledaren Jimmie Åkesson.

Väljare för de tre största partierna svarar på hur deras förtroende för SD påverkats av bröllopsskandalen i Aftonbladet/Demoskops undersökning.

Aftonbladet/Demoskop har tittat på hur väljarna reagerat på skandalen med mc-toppen på Åkessons bröllop och resultatet är inte helt oväntat att partiets väljare påverkas av det som hänt i mycket liten uträckning. SD:s väljare tycker istället att rapporteringen av fallet har varit överdriven och att det som har hänt inte påverkar deras förtroende för partiet, varken i sakpolitiken eller för partiet i stort. Fler än var tionde SD-väljar säger i stället att deras förtroende för partiet ökat, efter rapporteringen.

Däremot har nyheten inte helt oväntat slagit ner som en bomb hos SD:s politiska motståndare. Väljarna på vänstersidan har redan ett lågt förtroende för SD och ogillar Åkesson, och det här har försämrat deras syn på partiet ytterligare. Störst förtroendetapp har SD hos Socialdemokraternas väljare. Där nästan 80 procent av S-väljarna säger sig ha fått ett lägre förtroende för SD efter händelsen.

 
Inte heller Liberalernas väljare är särskilt imponerade av det som hänt. Över 60 procent av deras väljare har fått ett lägre förtroende för SD efter rapporteringen om mc-ledaren på Åkessons bröllop.

Sverigedemokraterna ser alltså ut att stå stadig i stormen när det kommer till sina egna väljare, men partiets mål är att växa i nästa val och det är då den här sortens skandaler kan ställa till problem. För att växa i nästa val hoppas SD kunna vinna väljare från sina regeringskamrater, men också från Socialdemokraterna.

Förtroendet för Jimmie Åkessons SD är fortsatt stort bland de egna väljarna.

Den första vågen av väljare från de etablerade partierna till SD kom från S, och den andra vågen har kommit från M. Mätningen från Aftonbladet/Demoskop visar att M- och S-väljarna inte är imponerade över att Åkesson umgås med gängkriminella. Skulle det här vara början på ett mer ihållande missnöje med SD, kan partiet få problem att växa i nästa val.

Visst blåser skandaler över, men för SD är varje skandal ett nytt gupp på vägen mot den riktiga makten och Rosenbad.