Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Idén om Guillou har bitit sig fast

Jan Guillou fick en gliring häromsistens, när han skrivit att Hanne Kjöller möjligen hade en poäng. Kanske finns det faktiskt ett problem med offerjournalistiken, även om Kjöllers bok innehöll ett par sakfel.

Det var just en gliring, för det kostades inte på några argument mot vad Guillou skrev. Det konstaterades bara att Guillou bodde på Östermalm, vilket antagligen förklarade att han tog parti för överklassen. Och där var det slut.

Om detta kan man säga mycket.

Man kan säga att Guillou inte behöver någon hjälp att försvara sig. Han gjorde det här i tidningen häromdagen.

Man kan säga att det luktar interntjafs, för glirarna fanns på denna tidnings doktrinära kultursida, som Guillou haft omvittnat goda förbindelser med.

Ett isolerat gängkrig på vänsterkanten, alltså.

Man kan roat konstatera att Jan Guillou bett om det, genom att tala om överklassens goda uppfostran och föredömliga bordsskick. Möjligen är han själv road.
Men idén om att Guillou kan viftas bort, eftersom han bor på Östermalm, har ändå bitit sig fast hos mig. Vad betyder den egentligen? Är den bara ett tjyvnyp mot en kamrat som misstänks för ideologiska avvikelser? Jag tror inte det.

Kanske är det, som så ofta med inblandade som dessa, Karl Marx som spökar. Ett av Marx behändigare motton var ”intresset ljuger aldrig”. Med andra ord: Varje ståndpunkt är i själva verket bara en följd av var i samhället man befinner sig. Allt handlar om försvar av position och privilegier.

Det är i all enkelhet ett genidrag, om man inte vill ödsla tid på att argumentera. I ett svep har man avindividualiserat, avintellektualiserat och, i någon mån, avhumaniserat sin åsiktsmotståndare. Alla oliktänkande är bara redskap för sin klass. Varför ödsla tid på att tjafsa med dem? Avslöja bara deras drivkrafter.
Jag skulle tro att det är här någonstans förklaringen till gliringen finns. Men kvar finns ändå en fråga, mer blodisande än den första.

Tror ni att de här människorna har lagt sig till med Marx översittar­fasoner för att de är praktiska? Eller tror ni att de faktiskt tror på att alla med andra uppfattningar än de själva är korrumperade, oärliga, eller lydiga redskap för klassintressen? Är de verkligen helt oförmögna att erkänna, förstå och respektera andras åsikter?

Svar kan adresseras till Kommunistiska Partiet, Fjärde Långgatan 8B, 413 28 Göteborg.

Först öppnade rätta svar vinner en pionjärresa till Pyongyang.

Dagens fakta:

Pionierorganisation Ernst Thälmann, eller Junge Pioniere, hade till uppgift att skola Östtysklands unga politiskt innan de släpptes in i ungdomsförbundet Freie Deutsche Jugend, FDJ. FDJ var den enda statligt erkända ungdomsorganisationen i DDR och ingick i Demokratisk Ungdoms Världsfederation, där bland andra Kommunistisk Ungdom från Sverige också var medlem.

Dagens byggnad:

Återförenandebågen i Pyongyang.

Återförenandebågen i Pyongyang spänner över Pyongyang-Kaesongmotorvägen, som leder till den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Den uppfördes 2001.

Följ ämnen i artikeln