Plundringen förvandlas till ädel ungdomsrevolt

Det går att ana en viss besvikelse i rapporterna från London.

Visserligen är det upplopp och kravaller på ­gatorna, klassiska sammanstötningar mellan polis och ung arbetarklass, London brinner.

Men något skaver. Det är inte ädelt nog.

Som Andres Lokko på­pekar på Aftonbladets kultur­sida: 1981 års kravaller ackompanjerades av det poli­tiska Coventry-bandet The Specials (god smak). Medan sommarens upplopp sker samtidigt som ännu en själlös sångerska från en teve­sänd talangjakt toppar listorna (dålig smak).

Man kan säga att det finns två konkurrerande berättelser om London.

En handlar om orsaker: nedskärningar, polisvåld, klassklyftor.

En annan, den dominerande berättelsen, handlar om bortskämda snorungar som vill ha gratis hemelektronik. Plundrande egoister som krossar fönstren hos den 89-årige barberaren Aaron Biber och stjäl hans tekanna.

Jag vet inte vilken av ­berättelserna som är sann, antagligen båda.

Men jag undrar vilken av dem som kommer att vinna med tiden.

När röken skingrats.

Upplopp som sker här och nu är varken romantiska ­eller sexiga. De är ljudet av glas som krossas, polis­hundar, skrik, baseboll­trän, de är dödsfall, misshandel, sirener, lukten av tårgas och skräck. De är 89-åriga barberare som plundras på tekannor.

Men efteråt.

När det talas om den beryktade och vilt romantiserade majrevolten i Paris 1968 omnämns sällan den polisman från Lyon som dog i kravaller­na. Snarare låter det hela som ett ungdomsäventyr. En ädel revolt.

Men till och med de så ­ädla upploppen i Paris ­skulle troligtvis framstå som åtminstone delvis futtiga och egoistiska om man gick ned på samma individnivå som de engelska tidningarna: Vad har just du gjort? Och vilka är just dina motiv?

Efterhandskonstruktionens betydelse för ungdoms­revolters historieskrivning ska inte underskattas.

Eller de inblandades ­åldrande.

Om tjugo år är risken stor, eller chansen om man så vill, att ingen minns plundringarna av tevebutiker och kläd­affärer, eller den 89-årige bar­beraren och hans tekanna.

Att man kommer att lyfta frågan från sönderslagna polis­bilar. Nedskärningarna, finanskrisen, arbetslösheten. Vilket London som brann och vilket som uppstod.

Berättelserna kommer att sockras och romantiseras, de kommer att bli ­ädlare för varje år.

Och kanske ­kommer man till och med att finna en passande popsång.

Följ ämnen i artikeln