Lena Mellin: Nu får han en käftsmäll

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna fick en käftsmäll.

De feministiska och gröna strömningarna blev vinnarna.

EU-valet kan möblera om den politiska kartan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är valets stora förlorare. Hans parti tappade 5,2 procentenheter och en fjärdedel av mandaten i EU-parlamentet.

Det är Reinfeldts första rejäla motgång under de snart elva åren som M-ledare. Moderaterna backade visserligen i hans första val som partiledare, EU-valet 2004. Men raset var då mindre än hälften så stort som den här gången.

De övriga val som han lett sitt parti har varit succéer, efter förra riksdagsvalet skilde det bara tiondelar mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Reinfeldt är en Europavän. Han är en passionerad motståndare mot rasistiska partier. Han tror på tolerans, öppenhet och samarbete. Ändå gick det snett.

Vad var det då som han och hans partiledning gjorde fel? Jo, de förstod inte att väljarna nu frågar efter något nytt.

Det begrep inte heller Stefan Löfven och S-ledningen. Socialdemokraterna har inte lyckats exploatera missnöjet bland väljarna. S backar enligt det preliminära valresultatet med 0,2 procentenheter från ett historiskt dåligt resultat i förra EU-valet.

Valets vinnare finns i stället bland partier som bekänner sig till feminismen och den gröna dimensionen.

Det gäller framför allt Miljöpartiet som ökar med 4,4 procentenheter till 15,3 procent och blir näst största parti efter Socialdemokraterna och får tre platser i parlamentet, lika många som Moderaterna.

Inte konstigt att förre språkröret Peter Eriksson dansade vilt till schlagervinnaren ”Euphoria” under den gröna valvaken. Han hade all anledning.

Den andra överraskningen på den här fronten är Feministiskt initiativ. Fi ökade till 5,3 procent och skickar Soraya Post till Bryssel.

I natt firade Fi tillsammans med Miljöpartiet vid fontänen på Mariatorget i Stockholm. De kunde ha tagit med sig Vänsterpartiet.

Gemensamt för de här tre partierna är att feminismen, hos de gröna bland annat manifesterat i ett de alltid har ett kvinnligt och ett manligt språkrör och att posterna även i övrigt fördelas jämt mellan könen.

Gemensamt har de också klimatet och miljön. Miljöpartiet är där det tydligaste gröna alternativet men tendenserna finns även hos de andra två partierna.

Men varför ökar intresset för de här frågorna just nu? En förklaring är att det är EU- och inte riksdagsval. Väljarna agerar annorlunda då.

En annan är att medan stora delar av Europa fortfarande brottas med den ekonomiska krisen har vi det ganska bra. I vallokalsundersökningen Valu fick väljarna ranka valets viktigaste frågor. På fjärde plats kom jämställdhet, på femte sysselsättningen.

Det har förmodligen aldrig hänt tidigare att väljarna ansett att jämställdhet är viktigare än jobb.

Men det finns ett återhållet raseri bland framför allt unga kvinnor som tycker att nu får det vara nog. De tänker inte acceptera negativ särbehandling och lägre löner än sina manliga jämnåriga.

Till valets vinnare hör också nederlagstippade Centern och Kristdemokraterna. Annie Lööf borde vara jätteglad, i hennes första val som partiledare fick C ökat stöd.

KD och C:s framgångar kan vara en del av förklaringen till att Moderaterna backar. Även om väljarna inte beter sig som i riksdagsvalet kan det tänkas att M-väljare taktikröstat på Allianskramraterna för att de skulle bli kvar.

Folkpartiet tappar och det beror mest på att de försöker upprepa en gammal succé, ”skicka tanten till Bryssel”. Men Marit Paulsen är inte längre den röstmagnet hon var.

Hur påverkar utslaget i valet riksdagsvalet om 3,5 månader?

Det uppenbara är att de partier som ökade har fått råg i ryggen. Medan de som fick minskat stöd blir ängsliga och oroliga.

Det går en vänstervind genom väljarkåren. Av de partier som ökar står rödgröna partier för 8,1 procent. Och borgerliga partier för 2,3 procentenheter.

Av de partier som tappar stöd står borgerliga partier för 8,8 procentenheter. Och Socialdemokraterna för 0,2.

Det är något för strategerna på den borgerliga sidan att bita i när de lägger om planerna för höstens val.

Följ ämnen i artikeln