Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sossarna i Stockholm styrs av ett helt gäng bluffmakare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sossarna i Stockholm styrs av ett gäng bluffmakare som konsekvent bryter mot både demokratiska regler och partiets egna stadgar.

Arbetarekommunen, med finansminister Bosse Ringholm som ordförande, är uppbyggd som ett korthus, utan synbar ordning, men med fritt spelrum för dem som är starkast i kampen om köttgrytorna i stadshuset.

Bevisen ser ni härintill. Jag fick dem i går. Det finns riktiga kisar bland sossarna också. Som vill att demokratiska val ska vara justa och rättvisa även i deras parti.

Bakgrunden är enkel. Sedan en tid rasar en oförsonlig maktkamp mellan två stora falanger inom Stockholms arbetarekommun: de så kallade stalinisterna, representerade av före detta kommunsekreteraren Dag Larsson, och de så kallade förnyarna, under ledning av Annika Billström.

När sossarna vann valet i Stockholm intensifierades den maktkampen. Nu gällde det borgarrådsposter och viktiga stolar i styret av landstinget.

Det stora slaget utkämpades den 9 oktober bland representanterna på arbetarekommunens årsmöte. Där skulle de politiska topposterna fördelas. Billströms gäng förlorade och det kom omedelbart anklagelser om fusk.

Fusket anmäldes till arbetarekommunens granskningsutskott som undersökte saken. Uppdraget gick med granskningsutskottets egna ord ut på att "om resultatet av utskottets granskning blir att valet inte gått till på ett stadgeenligt sätt" så skulle den föreslå att nomineringarna till borgarrådsposter underkändes.

I tisdags lämnade granskningsutskottet sin rapport.

Ordförande Gunnar Björkman skrev:

"Utskottet kan konstatera att det vid representantskapet den 9 oktober för ett antal ombud har saknats dokumenterade uppgifter om val och inrapportering av ombud". Men: "Vi har utifrån den granskning vi genomfört dock inte kunnat lägga fast att det förekommit oegentligheter i samband med den slutna omröstningen".

Jag vet inte om Gunnar Björkman kan

läsa och räkna. Jag har dock sett i tv att arbetarekommunens ordförande Bosse Ringholm klarar både siffror och bokstäver.

Dokumenten härintill är hämtade ur en hemlig bilaga till granskningsutskottets rapport. Den bilagan har både Gunnar Björkman och Bosse Ringholm haft tillgång till, innan rapporten skrevs och anklagelserna om fusk tystades ned. Varför dessa dokument hållits hemliga är inte svårt att begripa.

Listorna visar att bara 53 av 279 s-föreningar, aktiva eller ej, hållit sina årsmöten enligt stadgarna, alltså före mars månads utgång.

Listorna visar också att det fanns 150 representanter närvarande från de olika s-föreningarna på representantskapet. Men i 105 fall har valet av dem inte skett enligt stadgarna (alltså före mars månads utgång) eller inte gått att dokumentera över huvud taget, vilket bevisas av massor med frågetecken eller anteckningar som "oklart", "årsmöte ej hållet när inrapportering görs", "valda av styrelsemöte", "vald vid årsmöte men när?"

När representanterna - hur de än valts eller inte - kom till årsmötet så har de knappt kollats alls. Under rubriken Dokumentation står mängder av exempel som:

"Egen lapp", "eget papper", "e-post", "e-post utan relevanta uppgifter", "handskrivet protokollsutdrag", "egen lapp, men klubbordföranden flyttat till Grekland", "egen lapp, protokoll begärt", "egen lapp utan relevant information", "e-post utan relevant information. Intyg från ordförande kom i december".

En av byggruppens representanter står som icke närvarande på representantskapet, trots att han talade på mötet, enligt samstämmiga vittnen.

På några ställen i dokumenten stinker det riktigt illa. Informationen visar att rader av fackliga s-klubbar haft årsmöten på samma datum, alldeles för sent, men alldeles inför representantskapet . Misstanken om fabricerade protokoll förstärks av att alla lämnat enbart utdrag ur protokollen, och att det inte finns några uppgifter om när de rapporterades till arbetarekommunen.

Nu när detta inte är hemligt längre, kan det vara intressant att komma ihåg hur några aktörer kommenterade resultatet av den så kallade granskningsrapporten.

Gunnar Björkman, som skrivit den, sa att det formella kring valet "ser mycket bra ut".

Mannen som vann maktkampen, Dag Larsson, riktade sig till sina motståndare:

- Till de människorna säger jag bara: skam, skam, skam.

Arbetarekommunens ordförande Bosse Ringholm uttryckte sig med ord som måste anses formidabla för en politisk fixare:

- Det är också viktigt att visa respekt för varandras åsikter - ömsinthet.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln