Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Kurvorna avslöjar: Världens havsis är nu rekordliten

Onsdagen var historisk – ett nytt bottenrekord slogs för den globala havsisen vid polerna.

Redan när dagens förskolebarn går ut nian kan vi få uppleva en isfri sommar i Arktis.

Men det är vad som händer i Antarktis som är den stora gåtan.

Följ ämnen

I veckan slogs ett dystert rekord – aldrig tidigare har den uppmätta globala havsisen vid polerna varit så liten som nu. Det handlar om den is som flyter på havet och som växer och minskar med årstiderna.

I Arktis – den näst lägsta noteringen någonsin. I Antarktis – bottennivåer, med råge. Vad är det egentligen som pågår?

PLUS: Forskarens varning: Första tecknet på kollaps – ”flimret”

Sedan satellitmätningarna över Arktis inleddes 1979 har den genomsnittliga ytan som täcks av havsis minskat med minst 40 procent. Tjockleken på isen har minskat med mer än hälften under samma tidsperiod.

Utvecklingen pekar i en klar riktning – om uppvärmningen och avsmältningen fortsätter kommer Arktis förr eller senare få uppleva en isfri sommar, med oerhörda konsekvenser som följd, när solenergin som tidigare reflekterades bort av isen nu i stället sugs upp av havet.

Tidigare har forskarnas prognos varit att detta, kallat ”blue ocean event”, kan ske någon gång mellan 2050 och 2070.

Den totala havsisens utbredning. Grafik av klimatforskaren Zack Labe vid Princeton University.

Kan ske 2035

Men de senaste åren har det kommit alarmerande rapporter om att det kan ske betydligt tidigare än så.

En studie som publicerades 2020 i Nature Climate Change pekar mot att havet sannolikt kommer att förlora sitt istäcke helt till 2035.

Någonting sker väldigt snabbt, menade forskarna, och vi måste vara förberedda på att saker och ting kan gå fortare än vi trodde.

Men även om det kan se märkligt ut att vinterisen i Arktis växer långsamt mitt i vintern, är det här någonting vi ändå haft på känn – vi vet sedan tidigare att uppvärmningen går fyra gånger fortare i Arktis än av resten av jorden under de senaste 40 åren.

Det är svårare att förstå det som nu sker i Antarktis.

Isens utbredning i Arktis.

Antarktis har ju tidigare hållit emot. Kontinenten har tyckts opåverkad av den uppvärmning som sker på övriga breddgrader.

Visserligen har det de senaste åren kommit flera rapporter om den så kallade ”domedagsglaciären” Thwaites, som handlar om hur vatten tränger in under glaciären och eroderar den underifrån.

Det har visat sig hur jättelika sprickor i den så kallade shelfisen – som ligger som en barriär framför själva glaciären – kan få glaciärens yttersta del att krackelera och hur den då kan släppa ifrån sig en armada av isberg. En kedjereaktion där andra glaciärer på mycket lång sikt rasar ut i hålrummet som Thwaites lämnar efter sig, med flera meters havsnivåhöjning som följd.

Kurvan över isens utbredning i Antarktis.

Fallit dramatiskt

Men havsisens utbredning har totalt sett haft en svagt ökande trend en längre tid – det är först de senaste åren kurvan har fallit dramatiskt.
Just nu är nivåerna rekordlåga. Men för forskarna är det fortsatt ett mysterium.

"Den nuvarande låga havsisutbredningen (...) är extrem, och ärligt talat arbetar vi för att förstå varför", säger Antarktisexperten Ted Scambos, forskare vid Earth Science and Observation Center till sajten Inside Climate News.

PLUS: Forskarens varning: Första tecknet på kollaps – ”flimret”

Svaret kan ändå ligga i djupet. En teori som lyfts fram av en del forskare är att uppvärmningen i havet runt kontinenten först nu på senare år ”har kommit i kapp” och att det är det som smälter isen.

I decennier har vissa klimatmodeller varnat för den utvecklingen.

Verkligheten har motbevisat dem – fram tills nu.

I bästa fall är de senaste årens nedgång bara några tillfälliga hack i kurvan.

I värsta fall en mycket tydlig varningssignal.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag