Manligt och kvinnligt – snart ett minne blott?

Sitter bredvid en ung man på bussen.

Hans kropp skyddar mig från blåset från luftkonditioneringen och jag frågar. Hur är det där i kylan?

Han flinar. Härligt, säger han. Äntligen får jag leva upp till min mansroll. Jag ger beskydd.

Därefter börjar han klaga på kvinnorna. Att vi tar för mycket plats och att vi inte släpper ifrån oss barnen.

Han har inte råkat ut för det själv, säger han. Men flera av hans kompisar har råkat illa ut. De har inte fått vara tillsammans med sina barn så mycket som de vill.

Och det är kvinnornas fel.

Han är en sån, tänker jag. Tjafsade emot, tills jag kom på att jag också var besviken. Låg jag inte alldeles nyss vid strandkanten och surade över att det inte längre fanns några kvinnliga strategier. Några gemensamma kvinnliga strategier.

Hur har allting blivit så mycket ego? Så mycket Marie-Antoinette. Jag och mina mål. Jag och min karriärplanering. Jag och min kladdkaka.

Vi är mitt i ett paradigmskifte, säger mannen under luftkonditioneringen. Vad som helst kan hända och det finns ingen som kan lära oss. Våra gener hänger inte med i teknikutvecklingen. Manligt och kvinnligt är på väg att dö ut. Y-kromosomen är ett minne. Snart är vi samma kön.

Jaha, på så sätt. Jag stirrar mot mannen under luftkonditioneringen. Hur blir det då med den sexuella attraktionen? Är det slut med den då?

Så sitter vi där och gissar och prövar fragment av olika teorier. Backanalerna tillbaka? Rituellt sex? Eller kanske provrör till alla?

Återvall, Brunn och Gustavsberg flimrar förbi utanför fönstret. Nu pratar vi om identitet, tillhörighet, familj och rötter.

Jag är förvirrad, säger luftkonditioneringen. Jag svävar i ett tomrum. Och jag lever bara varannan vecka, när min dotter bor hos mig. Resten är tomt.

Vad gör du den andra veckan då?

Jag är på nätet, svarar han. Jag bor där och jag har alla mina sociala kontakter där.

Så berättar min vän att han spelar. Och att han har hittat både kärleken, samarbetet och tillhörigheten i den andra världen. Där är han klanledare över 100

avatarer och där har han älskat med tre kvinnor.

Men vad gör ni? Bygger ni samhällen, sjukhus eller nåt?

Inte alls, säger luftkonditioneringen. Vi hjälps åt att döda drakar.

Följ ämnen i artikeln