Vårdvalet är bra – för politikerna

Är du frisk?

Är du inbillningssjuk?

Är du ett ”quick fix”?

Är du inte sjukare än att du kan dra genom vår läkarmottagning på några minuter? Ja, då ska du veta, att du är varmt välkommen till oss här på vårdvalet.

Är du gammal och gaggig? Är du en sån där multisjuk med diabetes, hjärtsvikt och någon sorts cancer. Jaja, då har du rätt att boka tid, men tro inte att du är någon som vi sätter högst upp på listan.

Här är det vårdval, förstår du. Här gäller det att korta köerna och trycka igenom så många friska höginkomsttagare som vi bara kan.

Här gäller det att få verksamheten att gå med plus.

Nej, det här är inte någon skruvad scen i en tv-serie. Det här är hur majoriteten av 700 läkare beskriver livet med den nya vårdvalsreformen.

Nio av tio läkare i Läkarförbundets enkät är bekymrade. Mest bekymrade är läkarna i Stockholm.

I det nya vårdvalet är ersättningen per besök lika hög oavsett om det tar sex eller 40 minuter för en läkare att behandla en patient. Ett ersättningssystem som är säkert är bra på många sätt:

1) Ju fler snabba besök, desto kortare blir köerna och desto kortare blir väntetiderna.

2) Ju fler snabba besök, desto lönsammare vårdval.

Kan det vara bättre?

Kan det vara mer resultatinriktat?

Ja, det beror ju på hur man räknar. Om det handlar om tid, effektivitet och pengar. Eller om det handlar om ... kärnverksamheten.

I vart fall har läkarna satt ned foten.

Och enligt Läkarförbundets enkät är läkarna i Stockholm inte helt nöjda med vad de gör. De blir bekymrade när de märker att de prioriterar de friska före de sjuka.

De blir tveksamma, när de upptäcker att de måste dra ner på tiden med patienter som har komplicerade och allvarliga sjukdomar. Och att de fan går back på alla de där multisjuka som är så tidskrävande att utreda.

Så vem är nöjd med det nya vårdvalet?

Ja, landstingspolitikerna kan man gissa och de högprioriterade friska som vårdvalet välkomnar för deras snabbfixade snuva.

De multisjuka, då? De svaga och olönsamma som hamnat längst bak i kön.

Vad tycker de?

Äsch, det är ju ingen som vet.

Följ ämnen i artikeln