Knark är ju som bekant bajs, Bush

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bush har knarkat. Bush har rökt marijuana. Bush har inhalerat narkotikarök och behållit den i sina lungor så länge som han orkade i syfte att ge sig själv en alternativ världsbild.

Okej, det var uppenbarligen ganska längesen och vi får utgå från att drogens effekter har lämnat presidentens kropp. Ändå är det en ganska intressant historia som rullats upp på ett medialt sidospår samtidigt som världsledaren anlände till Europa för att frälsa oss på en ny agenda för demokrati och frihet.

Bush knarkhistorik avslöjades av en gammal "kompis" som bandade deras privata samtal, där Bush alltså erkänner det som han aldrig gått ut med officiellt. Han antyder också att han prövat kokain. Att han prövat whisky vet vi sedan tidigare.

Clinton kom undan genom att hävda att han inte drog halsbloss. Sina cigarrvanor lyckades han mindre bra med att hemlighålla.

Som genom en ödets nyck kom avslöjandet om Bushs joint venture samtidigt som nyheten om att Hunter S Thompson skjutit sig en kula för pannan och därmed ändat sitt liv lika våldsamt frenetiskt som han levde det. Thompson och Bush är två sidor av det Amerika jag både fruktar och älskar. Thompson, med sin egenhändigt utvecklade och stundtals starkt narkotikadrivna journalistik, och Bush med den rehabiliterade missbrukarens frenetiska hängivenhet för sina sunda värderingar.

Som politisk skildrare var Hunter S en pionjär. Som människa var han förmodligen livsfarlig, ständigt triggerhappy med laddad pickadoll i Klippiga bergen. Hans maratonreportage med sig själv i centrum bildade skola och var obligatoriskt studiematerial på journalistutbildningar under sjuttiotalet.

Hur epigonerna än försökte har vi i Sverige aldrig haft något liknande. Det är förmodligen lika så bra. Knark är som bekant bajs, och svensk politik skildras bäst i nyktert tillstånd.

Men underhållande var det. Lika fascinerande som tanken på att världens mäktigaste man drogat sig med ett narkotiskt preparat som - enligt Nationalencyklopedin - kan ge en känsla av tyngdlöshet, eufori och förändrad verklighetsuppfattning.

Det var ändå bra att den unge George W lade sin spliff på hyllan. Missbrukaren blir nämligen förvirrad, uppjagad, labil, aggressiv och ofta manisk. Det vill vi inte att Bush ska vara. Det var Hunters jobb.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln