Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De flesta muslimer hatar terror precis som vi

Det går så fort:

En tjej på jobbet säger att hon hört att ett plan har störtat i World Trade Center i New York.

Och man kastar sig på datorn och det går knappt att komma in på någon av de stora nyhetsservrarna och det är någon pilsnerfilm på tv:n först, men inom ett par minuter kommer bekräftelsen och därefter ett plan till i andra tornet och vi fattar att det måste vara terrorister.

Och därefter ett plan rakt ned i Pentagon och så står CNN:s ankare och extemporerar om alla rykten och det ryker bakom honom och det står klart att det är något helvetes STORT som har inträffat, redan innan de mäktiga tornen rasar och ett gigantiskt rökmoln brer ut sig över Manhattan.

Under medeltiden träffade en vanlig människa inte många andra människor.

Troligen inte fler än de flesta av oss som lever nu gör dagligen. Informationen om omvärlden var mycket begränsad.

I går utspelades ett historiskt drama i realtid. Miljoner människor såg direktsänd terror. Via nätet kunde man till och med lyssna på den lokala polisradion!

Vi lever alltså i en fantastisk tid, med fler möjligheter än någonsin förr.

Terror, förtryck och lidande är ju inget nytt. Men vi som har förmånen att befinna oss i den rika delen av världen har chansen att blixtsnabbt se vad som händer och - i bästa fall - få veta varför och reagera.

Alla har inte den möjligheten. I Afghanistan, till exempel, lever folk i en påtvingad medeltid. Där förknippas fri information med den store Satan.

Kvinnorna behandlas som trälar. Musik, tidningar, böcker, till och med bilder är förbjudna. Den sortens utdragna terror skildras inte dygnet runt i CNN.

I den miljön är det inte konstigt att Usama bin Ladins pojkar kan luras att de kliver rakt in i paradiset, den stund de tar livet av sig själva och tusentals andra människor.

Eftersom en överväldigande majoritet av alla muslimer hatar terror lika mycket som vi andra, och anser att de har stöd för den åsikten i sin religion, skulle man rent matematiskt kunna kalla Bin Ladin en otrogen hund.

Själv kommer han gissningsvis aldrig att genomföra en självmordsattack.

Det finns ju inget paradis. Bara ett helvete på jorden.

De flesta muslimer hatar terror precis som vi

Följ ämnen i artikeln