I Sverige har det aldrig varit tillåtet att stena kvinnor

Ebba Busch utspel, att muslimer som hyser ickeeuropeiska värderingar ska lämna landet, är ett exempel på hur rättsstaten utmanas.

Vill ni ha det som i Ungern? Absolut inte, svarar Henrik Vinge. Han är närmast förvånad över frågan. Vad får er att tro det?

I tisdags var SD:s vice partiordförande inbjuden till Rättsfonden för ett samtal om SD och rättsstaten. Vinge, som är jurist, klarade sig rätt bra eftersom de flesta frågor handlade om övergripande principer. Det blir alltid knepigare när det kokar ner till konkret politik, eftersom rättsstaten bygger ju på idén att alla ska vara lika inför lagen.

Såsom SD:s krav på obligatorisk förskola för alla tvååringar som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Det är inget fel på förslaget, mer än att det just bara omfattar vissa barn. Alla tvååringar borde få lära sig umgås i grupp, utveckla sitt språk med andra, bli sedda av utbildade pedagoger och så vidare.


Ett annat exempel är SD:s krav att den som vill bli svensk medborgare måste svära en ed om trohet och lojalitet mot konungen, svenska staten och svenska nationen.

Det är inget som vi som är födda här måste underkasta oss.

Moderaterna vandrar i samma tassemarker, som nu går till val på att alla nyanlända ska garantera sin respekt för de europeiska värderingarna. Det räcker alltså inte med att följa lagstiftningen i det land man bor, man måste lova att aldrig ifrågasätta den dominerande tankevärlden. M skulle aldrig drömma om våga vidga detta krav till att gälla samtliga som bor i Sverige.


Vad är ens europeiska värderingar? I Polen får en kvinna bara göra abort om hon blivit utsatt för våldtäkt, incest eller riskerar dö. I Italien får inte homosexuella gifta sig.

I Frankrike får kvinnor bara bada utomhus om de visar huden.

Ebba Busch utspel i veckan, att muslimer som hyser ickeeuropeiska värderingar ska lämna landet, är ett annat exempel på hur rättsstaten utmanas. I Sverige har det har aldrig varit tillåtet att stena kvinnor eller att kasta ut homosexuella från balkongen – men vad har staten med medborgarnas enskilda trosuppfattning eller sjuka fantasier att göra? Och varför ska bara muslimernas och inte allas hjärnor lämnas in för statlig åsiktskontroll?

Religionsfriheten ingår för övrigt i de där europeiska värderingarna som Busch säger sig värna.


Det måste vara nåt fel på EU-konstruktionen, eftersom varken medierna eller partierna lyckas förklara vad som står på spel den 9 juni. Mer än demokratin, detta honnörsord som allt färre tycks kunna fylla med ett innehåll. Med demokrati menas inte längre åsiktspluralism och maktfördelning, utan att man måste ansluta sig en uppsättning floskler om alla människors lika värde och marknadsliberalismen som det sunda förnuftet. Man kan kompromissa med det första men inte det andra.

Det är väl för sent nu, men det hade varit intressant om nåt mediehus hade ordnat en valdebatt på temat EU och rättsstaten. I den frågan ligger rätt mycket och lurar.

Följ ämnen i artikeln