Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Metall kopplar greppet om S

Tar över efter wanja När Wanja Lundby-Wedin avgår som ordförande för LO på kongressen i slutet av maj är det 47-årige Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson som blir hennes efterträdare.

På bara några månader har fackförbundet IF Metall kopplat greppet om Socialdemokraterna.

Är det bra eller bara gubbigt?

I slutet av januari valdes överraskande IF Metalls ordförande Stefan Löfven till Socialdemokraternas nye ordförande. För första gången i modern tid hämtade S sin ordförande från arbetarrörelsens fackliga gren.

I går var det dags för en ny ­triumf för LO:s största industriförbund. Valberedningen vill att Karl-Petter Thorwaldsson, ­ombudsman på IF ­Metall, efterträder Wanja Lundby-Wedin som Landsorganisationens ordförande. Han väljs sista lördagen i maj.

På bara några månader har alltså IF Metall kopplat greppet om Socialdemokraterna. ­Personer med lång erfarenhet av den fackliga rörelsen besätter plötsligt ordförandeposterna i arbetarrörelsens fackliga och politiska gren.

Är det bra eller är det dåligt? Om vi tar det dåliga först är bristen på kvinnor en uppenbar svaghet. IF Metall domineras av män, många med ganska höga löner och specialiserade utbildningar.

Det är inte säkert att S ryggrad, de lågavlönade kvinnorna i den offentliga sektorn, känner sig hemma i deras värld.

En annan brist är att homogena ledningar oftast döms ut av ledarexperter, de tar inte in tillräckligt med impulser utifrån. Thorwaldsson tar snart plats i S-toppen, det verkställande ­utskottet och kommer att vara en av de ledande företrädarna i nästa valrörelse.

Men Socialdemokraterna har också en del att vinna på herrarna från IF Metall. För att uttrycka sig försiktigt har Socialdemokraterna en osund tradition av ­korridormygel och baktaleri. Ett förslag eller en idé värderas inte utifrån sina egna meriter utan ­utifrån avsändaren – och dem som stöttar henne ­eller honom.

Falangerna, ofta kallade vänster och höger, grundläggs redan i SSU och därifrån har man sina vapendragare livet ut.

Striderna kan vara hårda i facket också. Men där finns en helt annan pragmatism, och ­närhet till medlemmarna, än den som kännetecknat Socialdemokraterna på senare år.

Lyckas Löfven, med benäget bistånd av Thorwaldsson, ­inympa det i sitt parti har det vunnit mycket.

Följ ämnen i artikeln