Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Zenit är passerat för Almedals-dinosaurien

Olof Palme håller tal på ett lastbilsflak 1968, något som blev startskottet för politikerveckan i Almedalen.

I dag inleds årets politikervecka i Almedalen i Visby. Valåret och 50-årsjubileet bidrar till att det är fler evenemang än någonsin. Men trots det kan det bli veckan då Almedalens utförslöpa tog fart.

Skälen är många. Ett är pengar. Att bo eller hyra en markplätt under Almedalsveckan kostar på. Hotellen tar samma priser som lyxhotell på kontinenten, de parkeringsplatser de flesta evenemangstält står på har aldrig varit dyrare och kommer heller aldrig att bli det.

Det är också trångt, nästan som tunnelbaneperrongerna i Stockholm under rusningstid (och de är inte angenäma, kan jag intyga). I trakterna kring Donnersplats och Donnersgränd, där Almedalsveckan så att säga anrikas, är det svårt att ta sig fram.

Det mesta tar också lång tid, exempelvis att äta. Det beror inte på att maten är svårtuggad utan att många i personalen ofta börjat jobba veckan innan när turistsäsongen satte fart. Många är helt enkelt oerfarna. Och därmed osnabba.

Men den viktigaste förklaringen är varken att det är dyrt, trångt eller att mycket tar väldigt lång tid. Utan i stället att evenemanget växt till en dinosaurie och fjärmat sig sin ursprungliga idé.

Det är 50 år sedan Olof Palme hade tråkigt på semestern, åkte in till Visby från Fårö och höll ett tal på ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen. 

Det var uridén, Palme fick husera ensam till 1975 då även vänsterledaren Lars Werner talade. Valåret 1976 var ledarna för alla dåvarande riksdagspartier, utom Thorbjörn Fälldin, som skickade en ersättare.

Sedan 2008 har alla partiledare talat i Almedalen med ett litet undantag, Stefan Löfven som förra året i stället mötte folket under en fastlandsturné. Samma år passerade antalet evenemang 500-strecket. I år blir det minst 4 200. Almedalsveckan framhålls som en mycket, mycket fin insats för demokratin.

Men det är inte bara Löfvens frånvaro förra året som tyder på att hettan kring Almedalen har lagt sig. Gotlands Allehanda har kollat med 28 statliga myndigheter hur mycket de satsar på Almedalsveckan. Försvarsmakten som för två år sedan satsade en miljon har i år en budget på 75 000 kronor. Försäkringskassan drar ner från 732 000 till 8 000 kronor.

SCB och Försäkringskassan har gått längst. Sedan två år deltar de inte över huvud taget utom om någon ur personalen ska delta i en debatt.

Andra kommer att följa efter, var så säker. Almedalen kostar mer än det smakar och det kommer förr eller senare leda till att arrangemanget drar sin sista suck. Zenit är redan passerat.


Följ ämnen i artikeln