Ormägare borde skaffa sig ett liv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han piskade med en jutesäck tills den plötsligt spratt till och vecklade ut sig i sin fulla längd. Blodet frös till is i mina ådror.

Hjärtat stod stilla. Min sista stund var kommen. Jag sprang för livet, förföljd av en fem meter lång boa constrictor och en röst som skrek: "Kom tillbaka, era jävla kärringar!"

Ute på gräsmattan, på behörigt avstånd från den hemska cykelkällaren, pustade vi ut. Vi var två unga killar som skulle hjälpa en arbetskamrat. Grannarna hade ertappat honom med en smärre djungel i hyreshusets källare, och nu hade han en dag på sig att flytta. De mindre ormarna hade han tagit själv. Det var den stora han behövde hjälp med. Än idag kan jag inte begripa hur vi lät oss övertalas?

Och än i dag kan jag vakna kallsvettig och kvidande mitt i natten med den fasansfulla ormen på näthinnan. Fem meter ondska.

"Du kanske inte känner till att det är många i Sverige som har terrarier med grod- och kräldjur hemma. Under de senaste 35 åren har denna hobby vuxit och idag är det inte ovanligt att ha till exempel en orm eller ödla som husdjur. "

Ovanstående är hämtat från Sveriges Herpetologiska Förenings hemsida.

Och de allra flesta som läst en nyhetstidning de senaste åren kan nog säga: jo tack, vi vet. Det gör oss inte särskilt mycket gladare.

Det finns en massa människor som dagligen utsätter sina grannar och medmänniskor för obehag, ångest och potentiell fara.

Det är obegripligt att det får fortsätta. Lagstiftningen är helslapp, med fri import och obefintlig registrering. Ingen vet hur många giftormar det finns i Sverige, eller var.

Sommaren har varit rena kräldjurskavalkaden i spalterna. En man i Lund fick oväntat besök i sängen av en kinesisk råttsnok. En monokelkobra hittades i ett hål i golvet i en lägenhet i Sundsvall. En hund bets ihjäl av en giftorm på en lekplats i Nacka.

I går dog en man i Åstorp efter att ha blivit stucken av sitt husdjur, en supergiftig skorpion. Och i Gävle har en man ansökt om att få föda upp giftormar i sin lägenhet i ett bostadsområde - som komplement till de 40 ormar han redan delar hem med.

Jag är en liberal kille med stor respekt för de konstigaste hobbies (och människor). Men här går gränsen.

Ormar är äckliga. Dom överträffas bara av sina perversa ägare. Dom borde skaffa ett liv istället för att riskera andras.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln