Kaoset på E22 visar en skrämmande myndighetskultur
Kaoset i trafiken i Skåne visar en skrämmande svensk myndighetskultur.
Vi såg den under pandemin och vi såg den när tusen bilar fastnade i snöovädret på E22:an mellan Hörby och Kristianstad: oförmågan att fatta snabba beslut på egen hand, myndigheter som skyller på varandra och som säger att det ska utredas vad som gick fel.
Kommunikationen mellan myndigheterna måste bli bättre.
Men i alla kriser krävs det att personer stiger fram och leder och improviserar. Jag ska inte skylla på Trafikverkets stackars presschef Bengt Olsson som har ränt runt i medierna och försökt släta över, förklara att ”i vårt land är det vinter” och att det finns utländska lastbilschaufförer som det kan vara svårt att kommunicera med ”beroende på vilket språk de kan”.
Olsson är inte skyldig. Han är blott en representant för det Myndighetssverige som redan August Strindberg beskrev i romanen ”Röda rummet” 1879. Den gången var det påhittade Kollegiet för utbetalande av ämbetsmännens löner som fick representera den dästa passiviteten där man hänvisar till regler och andras beslut medan man rör om i kakelugnens glöd och väntar på instruktioner.
Trafikverkets presschef säger till tidningar och tv att en situation som den i Skåne har uppstått fyra gånger sedan 2010.
Han menar att det är ovanligt.
Alla andra skulle säga att det uppenbarligen är en situation som återkommer och att man därför bör veta vad man ska göra. Men hos Trafikverket blir passiviteten en dygd. Olsson sa i Aktuellt på torsdagskvällen att Trafikverket fick information om att det var stopp på E22 men att det snart skulle vara undanröjt. Vem som gav den informationen kunde han inte säga men det stod i ”loggen”.
Så Trafikverkets tjänstemän kunde i godan ro fortsätta att röra om i kakelugnarnas trevna glöd.
Ingen tänkte på att stoppa trafiken från tillfarterna. Det finns ju så många tillfarter! Ingen tänkte på att klippa upp mitträcket så att de fångade bilisterna kunde ta sig ur fällan och köra tillbaka:
”Det är en fråga där man ska tolka vem som har ansvar för olika delar. Det är något som vi absolut får titta på. Vi kan inte klippa upp det. Vi har inte såna” (verktyg), sa Olsson i Aktuellt.
Han sa också att det ”handlar om att få in information så att man vet vad man har att göra med.”
Få in information – han säger inte: hämta information, lyfta luren och ringa den som vet.
Det kan verka fult att märka ord men orden speglar en kultur. Och som alltid i den kulturen får allmänheten nu beskedet:
”Det här är nånting vi får ta med oss tillbaks, inte bara till Trafikverket utan också till de övriga myndigheterna… Vi måste se över hur det funkar. Vem som gör vad och vem som fattar beslut”, sa Olsson i Aktuellt.
Det är som alltså som alltid. Den urgamla svenska myndighetskulturen som gamle Strindberg beskrev fast nu med nya ord: samverkan, samordning, utmaning, stötta de aktörer som är inblandade, utvärdering.