Läkare bättre för ryktet än langare

Snälla doktorn. Kan jag inte få ett recept?

För några veckor sedan dog skådespelerskan Brittany Murphy, 32, på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, USA.

Brittany dog i en hjärtattack. Hennes hjärta stannade.

Men varför?

I det längsta förnekade Brittany Murphys man att den unga skådespelerskan var beroende av smärtstillande. Men i Murphys hem hittade polisen sedan mängder av droger.

Nej, förlåt. Jag skrev fel.

Polisen hittade mängder av läkemedel. Mediciner som var utskrivna av läkare.

Det här handlar om legala droger, alltså.

Droger på recept.

I den unga skådespelerskans hem hittades: Klonopin. Flouxetine. Carbamazepine. Ativan. Menthyprednisolone. Propranolol. Biaxin. Hydrocodone. Topamax.

Mediciner som ska lindra panikattacker och aggressivitet. Depressioner, epilepsi och humörsvängningar. Oro, smärtor, inflammationer. Högt blodtryck, migrän, bröstsmärtor och kramper.

Mediciner som i värsta fall kan framkalla biverkningar som: medvetslöshet, trötthet, sömnsvårigheter, illamående, leverproblem, svaghet i muskler, psykoser, andningssvårigheter, bröstsmärtor, kramper, huvudvärk, diarréer, med mera.

Droger på recept är den nya drogen i USA.

Den nya innedrogen.

Och den engelska tidningen Observer listar stjärnorna som varit beroende av mediciner: Burt Reynolds, Winona Ryder, Charlie Sheen, Jamie Lee Curtis och Matthew Perry.

Och här finns också artisterna som spelade i sin egen liga: Steven Tyler och Michael Jackson.

2005 dog 8 500 personer i USA för att de missbrukat smärtstillande. Och mellan 2001–2005 har antalet dödsfall ökat med 114 procent.

Varför har missbruk av mediciner utskrivna av läkare ökat så dramatiskt?

Det är safe, berättar läkare i Observer. Det känns bara så mycket bättre och tryggare att gå till en vit rock och få sina droger utskrivna av en läkare. I stället för att hålla på att smutsa ner sina fingrar och sitt rykte med langare och illegala droger.

Det säger sig ju självt.

Eller hur?

Michael Jackson kunde inte sova utan starka sömnmedel. Och hans läkare doktor Conrad Murray har erkänt att han gav den världsberömde sångaren 25 milligram propofol (ett narkosmedel) samma dag som han dog.

Och ja, nu sover Jack.

Djupt.

Följ ämnen i artikeln