Vi köper inte den digitala lögnen – men vi gillar den

Thorsten Flinck intervjuades inför Andra chansen i Melodifestivalen. Han var nedslagen och kände sig påverkad av all uppvaktning.

– Jag börjar tro att jag är någonting, sa han i sned riktning mot den väntande mikrofonen och lät därmed tittarna ta del av något så ovanligt som en befriande uppriktighet.

Ett tillstånd som annars sällan får spelrum. Kanske för att det är så ovanligt i våra parallella verkligheter. Där vi lägger upp våra photoshoppade profilbilder och sedan möter våra trötta glåmiga ansikten i spegeln. Vem ska vi visa upp för omvärlden i dag? Vi vet ju att den ena versionen är lögn.

Tre pigga kommunikationsstrateger har i dagarna presenterat en undersökning som ska visa att nätverkstjänsten Facebook sprider olycka, ­ eftersom vi där tvingas jämföra oss med andra.

De menar alltså att vi köper det vi ser. Det gör vi inte. Vi har bara lärt oss att agera i en låtsasvärld.

4,5 miljoner svenskar loggar in varje dag. Av dem lever några hundra i just vårt eget flöde. Men inte fan tror vi att Anders går runt och är så där glad hela tiden eller att Monica verkligen har hamnat i paradiset när vi så tydligt ser att hon bara är i Thailand.

Vi vet att vi inte ska köpa några steroider till statusuppdateringar. Vi vet att nyhurtige kollegan som för femte gången på en vecka rapporterar om sin lyckade löprunda kommer att få benhinneinflammation inom en månad.

Däremot trycker vi förstås på gilla-knappen. Facebook är ju inte livet på riktigt.

Det är så lätt att bygga upp en kuliss med hjälp av en strid ström av vackra bilder, gosiga bebisar, milsvida stränder i motljus, långluncher och skrattande vänner med öl i händerna.

Ögonblick i tiden, närmare bestämt cirka 81 minuter per dag på en ljusblå beroendeframkallande sajt.

Att se fotografier tagna från tiden när digitalkameror inte fanns kan ­vara mycket traumatiskt. Människor blundar eller har röda ögon och blir ofta fångade från sina mest osmickrande sidor.

De hade inte platsat på Facebook. De hade inte möjligheten att låtsas.

Thorsten Flinck var rubrikernas älskling i en vecka i mars 2012. Kanske trodde han att han var universums medelpunkt ett tag. Kanske lät vi honom tro det.

Vi gillade ju hans statusuppdatering och skickade honom till finalen.

Följ ämnen i artikeln