Sossarna vann för att de lovar bäst och goast

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag sliter partierna med eftervalsanalysen. Överflödigt arbete, dock, eftersom jag redan är klar:

Sossarna vann för att dom alltid kan dopa sig med hjälp av facket och LO. Sossarna vann för att dom lovar bäst och go´ast: höjt barnbidrag, höjd föräldrapeng, förskola till alla, fler bostäder, vårdgaranti för alla och bara hälften ska gå sjukskrivna.

Dessutom: sossarna vann för att dom har ledartröjan. När till och med borgerliga ledarskribenter och bankdirektörer vinkar med grön flagg inser även många småborgare hur röstkorten ska spelas.

Moderaterna klappade igenom för att partiet huvudsakligen företräds av gubbar från Danderyd och Östermalm som envisas med att tjata som papegojor om att skatten måste sänkas. Det lönar sig heller inte att ha en partiledare som ser lika stel och overklig ut som Pinocchio. När partiets viktigaste väljare i huvudstaden tvingades vada till jobbet genom drivor av oskottad snö – då föll charmen med den konkurrensutsatta entreprenaden likt en lårbensbrytande åldring. Sen klev Janne Josefsson in i valstugorna. Over and out.

Vänstern gick tillbaka för att Gudrun jämförde svenska män med talibaner. Eftersom det skedde i nyktert tillstånd var vi några som kände oss orättvist beskyllda. I bakgrunden kunde dessutom vi höra hur skärorna slipades av de arga revolutionsromantikerna. Svenska väljare är inte dumma – därför tror vi inte att vi ska få mjölk och honung direkt ur kranen, enbart finansierat genom höjd förmögenhetsskatt.

Centerpartiet gick lite framåt eftersom dom numera har en partiledare som inte sitter på en mjölkpall och röker pipa och fantiserar om fornstora dar då höet ännu hässjades för hand. Inte heller har dom mjukiskillar som är så profillösa att man faktiskt glömt av vad dom hette. Var det Lennart? Nu har dom en kvinna som tar plats, ryar och bär sig åt. Hä´ räck långt.

Miljöpartiet blev kvar i riksdagen eftersom 4,5 procent av de svenska väljarna tycker att miljön är viktig trots att den inte syns – åtminstone inte i valrörelsen. Växthuseffekt, försurning, koldioxidutsläpp och akryl-amid har ju en viss bäring på framtiden, och det kanske är bra om framtiden kan finnas kvar på agendan även om fastighetsskatten självklart är viktigare.

Kristdemokraterna gick tillbaka eftersom Alf Svensson är en otidsenlig gammal skollärare som håller Stig Järrels gamla linjal bakom ryggen samtidigt som han pekar finger åt homofiler och liknande kättare. Merparten av kd:s förlorade väljare har sannolikt gått för att möta Herren.

Folkpartiet gick framåt på grund av att – ja, det skulle jag bra gärna vilja veta? Man vill ogärna tro att diverse grumliga antydningar resulterat i 8,7 procents ökning av rösterna.

Vi är ganska många som förväntar oss ett förtydligande. Är han Leijonkungen eller är han Shere-Kahn?

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln