Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ask: "Jag blev arg och upprörd"

Publicerad 2013-09-23

Justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterar nu uppgifterna om polisens register över romer, under en tjänsteresa i Oslo.

Uppgifterna måste utredas grundligt och alla fakta ska upp på bordet.

Men någon garanti om att det inte finns fler olagliga register ger hon inte.

– Det ska man passa sig för, säger Ask.

Aftonbladet har talat med Beatrice Ask som just nu befinner sig på tjänstresa i Norge där hon bland annat hållit tal om hur man bygger en politisk allians.

Den rättsskandal som briserade i morse, när Dagens Nyheters Niklas Orrenius avslöjade att Skånepolisen olagligt registerar tusentals romer, visste hon ingenting om på förhand.

– När jag läste tidningen i morse blev jag både arg och upprörd och tog naturligtvis genast kontakt med mina medarbetare för att vi direkt skulle få igång arbetet med vad som är sant och inte sant i detta, säger Beatrice Ask.

"Lagar ska gälla"

Justitieministern menar att första åtgärden måste vara att göra en grundlig utredning av vad som skett - och varför.

– När vi får alla fakta på bordet får vi väl se vilka åtgärder som kan krävas. Jag är väldigt bestämd på att den polisdatalag och de regler som finns också ska gälla i verksamheten.

Enligt Ask har polisen redan inlett en internutredning.

– Det måste utredas ordentligt därför att, enligt de uppgifter vi har via media, följer det här inte de regler och den lagstiftning vi har. Det är väldigt allvarligt och därför är det naturligtvis viktigt att man låter enheten för internutredning ta itu med detta. Det är ju i Skånemyndigheten som detta lär ha förekommit, men det är klart att Rikspolisstyrelsen har ansvar att säkerställa att det går rätt till i hela Sverige.

Vilka åtgärder som kan bli aktuella om fel har begåtts är dock för tidigt att säga ännu, menar Ask. Först måste all fakta upp på bordet.

Kan du garantera att det inte finns fler liknande register inom polisen?

– Man ska passa sig för att garantera någonting, men regeringens bestämda uppfattning är att det är lagen som ska gälla och att arbetet ska utformas utifrån de regler som finns. Och det är myndighetens absoluta ansvar att det blir så. Är det då så att det finns exempel på verksamheter eller aktiviteter som inte faller inom ramen ska de naturligtvis städas undan och hanteras i laga ordning.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson, Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, kräver efter avslöjandet att Beatrice Ask kommer till riksdagen och förklarar hur polisen kunnat agera som den gjort.

– Det är självklart att Justitieutskottet måste få all den information vi får i detta för det här är en viktig och allvarlig sak. Så det är klart att jag förstår den begäran och att jag inte har några problem att gå dit, säger Ask.