Romer registreras av polisen i hemlig databas
Uppdaterad 2016-06-10 | Publicerad 2013-09-23
Svensk polis registrerar romer i en hemlig och olaglig databas.
I registret finns 4 029 människor utspridda över hela landet - många av dem barn.
Registret används i polisarbetet och är tillgängligt för ett stort antal polisanställda, avslöjar Dagens Nyheter.
Registret är döpt till "Kringresande" och finns i en stor datafil som getts namnet "Total". Databasen utgörs av ett slags släktträd med totalt 4 029 människor över hela Sverige, uppger DN. I släktträdet presenteras varje registrerad person med uppgifter som personnummer och folkbokföringsadress - och släktband till andra personer i registret.
Registrerar småbarn
Enligt uppgifter till DN har polisens ambition varit att skapa ett sökbart register över alla Sveriges romer. Minst ett 70-tal poliser ska ha haft möjlighet att utan begränsningar slå i filen men troligen har långt fler haft tillgång till registret, enligt DN.
De yngsta i registret är bara två år gamla och lades in 2011 när de var bara några månader gamla. Totalt finns över 1 000 barn registrerade i databasen. Enligt DN har polisen registrerat dem eftersom de är barn till romer och därför anses värda att hålla koll på i framtiden.
Sköts av Skånepolisen
Registret har enligt DN upprättats av polisen i Lund och hanteras av polismyndigheten i Skåne. Men även Rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera svenska städer uppges ha tillgång till registret.
I registret finns många helt ostraffade människor - den enda gemensamma nämnaren är att de är romer, har romska rötter eller har en relation med en rom.
Enligt DN skapades registret 2012 och används av polisen än i dag, som ett uppslagsverk och ett referensmaterial vid utredningar där det finns romska misstänkta.
Bryter mot flera lagar
Enligt svensk lag är det förbjudet att upprätta etniskt baserade register i Sverige och enligt experter som DN talat med bryter polisens registrering av romer mot flera lagar, bland dem polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister. Dessutom kan den ingående registreringen av släktband och personuppgifter bryta mot Europakonventionens artikel 8 som slår fast rätten till skydd för privat- och familjeliv, enligt DN.