Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Lagförslaget: Kvotera in kvinnor i bolag

Uppdaterad 2016-09-12 | Publicerad 2016-09-09

Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter.

– Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen.

– Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Men det går väldigt långsamt, säger Mikael Damberg.

Lagen ska gälla redan från 2017, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om det inte är minst 40 procent av ledamöter av vardera kön. Avgifterna ska enligt förslaget ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek.

Sanktionsavgiften för de statliga bolagen kommer att ligga på max.

Hittills bara stöd från V och MP

Men frågan är om lagen får stöd i riksdagen. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt ja till kvotering hittills.

– Det ligger en väldig bevisbörda på de partier som säger att den här frågan är viktig, och som dessutom säger att de är ett feministiskt parti. Jag är optimistisk eftersom jag tror att det här är helt rätt, säger Damberg.

Han tycker att Moderaterna gjort en omsvängning under Anna Kinberg Batra, efter att ha öppnat för en diskussion om kvotering under Fredrik Reinfeldts tid.

– Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Vi vet att näringslivet själv ser att jämställda styrelser är en konkurrensfördel. Men det är också en rättvisefråga. Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand, säger Damberg.

Säger nej

Kristdemokraterna säger tvärt nej till förslaget om kvotering.

– Det är ett mycket dåligt förslag. Regeringen förminskar oss kvinnor när det inte är kompetens utan kön som ska avgöra. Dessutom äger inte staten alla bolag, och det är en självklarhet att den som äger ett bolag har också rätt att påverka vem som sitter i styrelsen, så detta är också ett ingripande i äganderätten, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

"Förlegat synsätt"

LO välkomnar regeringens förslag om kvotering.

– Vi tycker att det är bra. Det är nödvändigt, eftersom varken politiker eller företagare tar ansvar för att få in fler kvinnor i bolagsstyrelser, säger LO:s första vice ordförande Therese Guovelin till TT.

Hon anser inte att det är ett förminskande av kvinnor att de blir valda utifrån kön.

– Det är ett förlegat synsätt. Jag vet att valberedningar och kongresser har ett noggrant urval utifrån kompetens, säger hon.

Skulle LO acceptera lagstiftning om kvotering till fackförbundsstyrelser?

– Det är ett problem även för oss. En kartläggning visar att vi inte klarar helt jämställda styrelser. Vi har ju stadgar som säger att det är ombud och kongresser som väljer, så det finns ju ett demokratiskt dilemma här. Men vi har styrelsebeslut på att det vid nomineringar till styrelser alltid ska vara 50 procent kvinnor, säger Therese Guovelin.

"Grov kränkning"

Sverigedemokraterna kommer inte att stödja ett lagförslag om kvotering.

– Det är en grov kränkning av den privata äganderätten. Det är socialism och därmed fult, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson.

– Det är möjligt att något behöver göras för att få in fler kvinnor, men principen om den privata äganderätten är överordnad. Det är ägaren som har makten och friheten att tillsätta en styrelse i sitt bolag, inte sådana som jag.

"Stora problem"

Frågan om jämställd representation i bolagsstyrelser har diskuterats länge i Liberalerna. Men lagstiftning är inte vägen, anser partiet.

– Vi är för jämställda bolagsstyrelser, och utvecklingen går åt rätt håll. Så vitt jag förstår så, om det fortsätter i nuvarande takt, kommer det vara minst 40 procent kvinnor i börsens bolagsstyrelser om en fyra fem år. Att staten skulle gå in och lagstifta om vilka som ska sitta i privata bolag är principiellt fel, säger Liberalernas ledare Jan Björklund till TT.

Även Centerpartiets Annie Lööf är emot.

"Jag ser stora problem med att kvinnor har svårt att komma upp i toppen och göra karriär, men tror inte på att staten genom pekpinnar ska lagstifta fram detta", säger hon i en skriftlig kommentar.

TT

Följ ämnen i artikeln