22-åring frisläppt – misstänks för flickas död

Publicerad 2015-07-14

Den 22-årige mannen som misstänks ha orsakat en 16-årig flickas död på ett hotellrum i juni släpptes ur häktet.

Under tisdagsförmiddagen hölls en ny förhandling men mannen släpptes.

Han är inte längre misstänkt för dråp.

– Den nya brottsmisstanken är grovt vållande till annans död, säger advokat Helene Ek Sederholm.

Natten den 13 juni hittades en livlös 16-årig flicka på det fyrstjärniga hotellet Marina Plaza i Helsingborg. Trots återupplivningsförsök gick flickans liv inte att rädda. En 22-årig man greps i anslutning till hotellrummet. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Idag beslutade Helsingborgs tingsrätt att mannen ska släppas på fri fot. 22-åringen har suttit häktad i en månad. Åklagaren Anna Broomé ville att häktningstiden skulle förlängas med ytterligare två veckor men det gick inte rätten med på. Man menade att det inte finns tillräckliga bevis för att mannen haft uppsåt att döda flickan. Misstanken ändrades därför till grovt vållande till annans död och 22-åringen försattes på fri fot.

– Han är väldigt glad och nöjd över detta. Det innebär att tingsrätten ser det som ett oaktsamhetsbrott. Det finns inte sannolika skäl för att han har agerat med uppsåt, säger Helene Ek Sederholm, advokat.

Har vidhållit sin historia

Åklagare Anna Broomé ville att mannen skulle bli kvar i häktet men hon ställer sig bakom den nya brottsrubriceringen.

– Jag kan inte se att tingsrätten har fel i detta. Flera omständigheter med såväl teknisk som muntlig bevisning gör att det ser ut så just nu, säger Anna Broomé.

Hon vill inte säga något om hur flickan ska ha dött på hotellrummet men berättar att 22-åringen hela tiden har stått fast vid sin redogörelse.

– Han har berättat en historia om vad som har hänt. Den har han vidhållit under hela utredningen.

”Förnekar brott”

Mannen har hela tiden hävdat sin oskuld och menar att han inte har haft något uppsåt att döda 16-åringen.

– Han förnekar brott och bestrider att sannolika skäl för brottsmisstanke föreligger, sa Helene Ek Sederholm, mannens advokat, när mannen häktades i juni.

Åklagare och polis har varit mycket förtegen om omständigheterna kring flickans död. Klart är att polisen larmades till hotellet strax innan klockan två på natten till lördagen. Där hittades flickan död. 22-åringen greps i anslutning till hotellrummet. Han var narkotikapåverkad och misstänks även för ringa narkotikabrott. Hotellrummet spärrades av och polisen genomförde en teknisk undersökning under måndagen. Chefsåklagare Eva-Marie Persson, som inledningsvis höll i fallet, menade att det fanns tydliga tecken på att flickan dött av någon form av våld.

Välkänd av polis

22-åringen är välkänd av polisen men inte dömd för något våldsbrott tidigare. Däremot är han fälld för bland annat grovt rattfylleri, stöld och narkotikabrott.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln