Regn, regn, regn – men sol i norr

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-22

Växlande väder att vänta i landet i helgen

Klicka på kartorna för större bild!

Lågtryck med regn och snö i södra Sverige.

Gott om solchanser i norr, utom de allra nordligaste delarna.

Så kan man sammanfatta helgens väder.

– Det har spruckit upp på många håll under fredagen och det blev en ganska fin dag över landets södra halva. I Stockholm har det blivit riktigt soligt nu under eftermiddagen, säger Daniel Fredriksson som är meteorolog på Storm Weather Centre till Aftonbladet.

Under fredagskvällen ökar molnigheten på och under natten mot lördag väntar regn i Götaland.

– Det kommer in ett regnområde västerifrån som drar in över Skåne i natt och vidare upp över Götaland. Det blir regn på sina håll där under morgondagen, först i södra delen och mot sen kväll har det dragit vidare mot de norra delarna av Svealand.

Hårt fjällväder

Delar av fjällen får räkna med snö och hårda vindar.

– I Jämtlandsfjällen strömmar det in snöbyar under kvällen och natten och det sker i kombination med hård blåst. Utöver det är det relativt lugna förhållanden, säger Daniel Fredriksson.

I Svealand kommer temperaturen att ligga runt noll grader och i Götaland får man räkna med någon plusgrad under natten. På dagen blir det "ganska gott om sol".

– Undantag är de nordligaste delarna av Norrland där det kan förekomma snöbyar och mer moln.

Sol i norr

Söndagen fortsätter i regnets tecken. Ett lågtryck rör sig in över landet från Danmark.

– Det präglar vädret in över land och når upp över de södra delarna av Svealand. Man får räkna med nederbörd i form av regn, men det kan finnas inslag av snö, säger Daniel Fredriksson.

I Norrland vankas det däremot en hel del sol. Temperaturen varierar i landet från några plusgrader i norr till cirka tio plus i söder.

– I de norra delarna av Dalarna och uppåt över södra Norrland blir det gott om sol. I Norra Norrland kan det dock förekomma moln och en del snöbyar.

I början av nästa vecka blir det fortsatt kallt för årstiden och ett växlande väder.

– Periodvis kommer det passera ett och annat nederbördsområde. Det blir regn eller snö, beroende på tid på dygnet. Samtidigt blir det gott om solchanser i många delar av landet.

Vilka vägar är
hala?
Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag