”Det var vår första och enda chans att fly”

Uppdaterad 2013-05-10 | Publicerad 2013-05-09

Ariel Castro, 52, hjärntvättade kvinnorna med sjuka lekar

Ariel Castro ”tränade” de tre kvinnorna till att inte våga fly med våld och sjuka lekar.

När de hittades var de enligt polisen hjärntvättade.

– Det här var vår första och enda chans att fly, ska de ha sagt till polisen.

I tio års tid trodde deras familjer att kvinnorna var döda och försvunna. Men Amanda Berry, 27, Michelle Knight, 32, och Gina DeJesus, 23, hölls fångna i kedjor som sexslavar i Ariel Castros hus på Seymour Avenue i Cleveland.

I natt, tre dagar efter de flydde, kom fler detaljer om 52-åringens skräckvälde.

Amanda Berry har i förhör berättat hur Castro lovade att köra henne till jobbet på en hamburgerkedja. Han fick henne att kliva in i bilen genom att säga att hans son också jobbade på restaurangen, skriver Newsnet 5.

På ett liknande sätt använde han sin familj för att locka sitt tredje offer Gina DeJesus in i bilen. Ariel Castros dotter var vän med den då 13-åriga Gina och Castro ska ha lurat henne att dottern väntade på sin vän i huset.

Gravid fem gånger

Även Michelle Knight utlovades skjuts, men i stället för att hjälpa kvinnorna kedjade han fast alla tre i sin källare. Under tiden de var fångna ska Castro också ha varit med och hjälpt till i sökandet. Sedan ska han ha tagit med sig flygbladen på de efterlysta kvinnorna och visat upp dem för sina offer.

Efter första åren i skräckhusets källare lät Castro dem bo ovan jord. Då ska de ha tvingats bo i olika rum på husets andra våning. Enligt hans son var huset som ett fort med hänglås på alla dörrar.

I rummen ska kvinnorna under perioder varit fastkedjade och de ska ha matats genom hål i dörrarna.

På tio år ska de bara ha fått gått utomhus två gånger, uppger 19 Action News. Då ska Castro ha tvingat dem att bära peruker, solglasögon och att gå hukade i sina förklädnader, förklädnader som Clevelands vicepolischef Ed Tomba bekräftar att man hittat i kvinnornas fängelse.

– De har befunnit sig i huset och de tror inte att de fått lämna det under de senaste tio åren. De var inte i samma rum men de kände varandra och visste om att de andra fanns i huset, säger han.

Michelle Knight berättar hur hon blivit gravid fem gånger under åren av tortyr och våldtäkter – varje gång ska Castro ha slagit henne i magen tills hon drabbats av missfall, enligt Newsnet 5.

Gina DeJesus berättar att hon trots alla övergrepp inte tror att hon blivit med barn under tiden i skräckhuset. Amanda Berry födde i fångenskap dottern Jocelyn.

Skräckslagna

Castro uppges också utsatt kvinnorna för psykisk terror för att ”träna dem att stanna kvar”. Enligt uppgifter till polisen brukade 52-åringen lämna ytterdörren till huset olåst och säga att han skulle åka därifrån.

Men allt var en del i hans sjuka lekar för att lura dem att lyda. Om de försökte fly så stod han plötsligt där och straffade dem, ska kvinnorna ha berättat i förhör.

Enligt uppgift till CNN ska kvinnorna inte ha varit fastkedjade när de hittades, men de ska ha varit "hjärntvättade” och skräckslagna.

Dagen då de flydde vågade Amanda Berry inte heller bryta sig ut av rädsla för att det var en del i Castros spel. Först när de såg grannar vågade kvinnorna skrika efter hjälp.

”Det var vår första och enda chans att fly” har de sagt i förhör.

– De har inte haft en enda möjlighet att ta sig ur huset under den här långa tiden. Förrän i måndags, säger åklagare Victor Perez.

Ariel Castro häktades i går misstänkt för fyra fall av kidnappning och flera fall av våldtäkt. I förhör uppges han inte förneka anklagelserna. I natt, svensk tid, grävde poliser i marken vid några övergivna bostäder längs Seymour Avenue, enligt Newsnet 5.