Nu plockas kyckling bort från menyn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Storkök och restauranger slutar servera kyckling efter glaslarmen

Roland Hedin i Matvarubutiken VI 'Matpressen', plockar bort Kronfågels varor från frysdiskarna i butiken på Rålambshovsvägen i Stockholm. Foto: Scanpix

Nu väljer många storkök och restauranger att sluta servera kyckling.

Skälet: Den senaste tidens larm om glasbitar i kycklingen.

– Det är helt stopp, säger Michael Signäs på Medirest som bland annat lagar maten på sjukhusen i Lund och Malmö till tidningen Sydsvenskan.

Tas bort från menyn Nu sätter många storkök och restauranger stopp för kycklingrätter på menyn.

Även systerföretaget Eurest som driver personalmatsalar runt om i landet tar nu bort kycklingrätterna från menyn.

Företagen kommer också att returnera köttet till Kronfågel.

– Vi serverar dagligen 40 000 portioner, så det har gått åt mycket kyckling de dagar vi lagat kycklingkött, säger Michael Signäs till Sydsvenskan.

Osäkert läge

Flera kommuner i Skåne har också bestämt sig för att tillfälligt sluta servera kyckling i bland annat skolorna. Gunilla Berggren, kostekonom på Malmö skolrestauranger, säger att man tidigast i början på maj kommer servera kyckling igen.

Hon uppger att hon vill ha klara besked innan kyckling åter står på menyn. Än så länge är läget för osäkert.

– Glasbitarna dyker upp i olika produkter och på olika ställen och listan fylls på, säger hon.

Förstår beslutet

Även Bjuvs kommun har tagit liknande beslut och så även kostansvariga Christina Mörtl på Helsingborgs lasarett, skriver Sydsvenskan.

Jenny Fridh som är informationschef vid Lantmännen Kronfågel uppger att signalerna från storköken är nya.

– Jag förstår och respekterar oron fullt ut, säger hon till tidningen.