Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Louise Erixon om kaoset i SD: Styrelsen har misslyckats

Uppdaterad 15.59 | Publicerad 15.59

Louise Erixon.

Kaoset i Sverigedemokraternas skyltfönster Sölvesborg skylls på fiaskot i EU-valet.

När styrelsen hastigt hoppat av öppnar partiets ansikte utåt, Louise Erixon, för att träda in.

– Jag kan tänka mig att ingå, säger hon.

Ingen styrelseledamot, förutom ersättaren Hans Björk, vill kommentera turbulensen i Sverigedemokraternas lokalförening Sölvesborg.

– En sak vill jag meddela, det är inte på grund av Louise som jag avgår. I stället för att ställa sig upp som en karl, eller som en kvinna, och tala om vad fan man tycker så håller man på via media och kastar skit, säger Björk.

Varför hoppar du av då?

– Det kan jag tyvärr inte meddela. Det får jag återkomma till.

Bedrevs ingen valrörelse

Sölvesborg omnämns som Sverigedemokraternas skyltfönster. Det är partiledaren Jimmie Åkessons hemstad där partiet har styrt med ex-sambon Louise Erixon vid rodret.

Efter valet 2022 förlorade SD makten. Valet till EU-parlamentet beskrevs som ännu ett fiasko. För första gången på 30 år tappade SD och partiet kallade till krismöten.

I måndags offentliggjordes att hela styrelsen hoppar av.

Louise Erixon, gruppledare för SD och tidigare kommunstyrelsens ordförande, ställer upp på intervju. Hon menar att avhoppet är ett resultat av fiaskot i EU-valet. Ett fiasko som styrelsen har huvudansvaret för, säger hon och hänvisar till partistadgarna.

– Det bedrevs ingen valrörelse, det fanns ingenting för någon valarbetare att göra, inga foldrar, inga affischer, inga utskick som skickades till hushållen, inget kampanjande överhuvudtaget, säger Erixon.

Ingen dök upp på mötet

Hon säger vidare att ledamöterna i styrelsen kallats till ett valanalysmöte i söndags, men att ingen dök upp.

– I stället lämnade man besked via media att man lämnar sina platser till förfogande. Jag vill poängtera att jag tycker det är hedervärt av styrelsen att man hörsammar kritiken och lämnar sina platser. Det beslutet har man min respekt för, säger hon.

Hon fortsätter:

– Styrelsen har misslyckats. Nu lämnar styrelsen och vi medlemmar får möjlighet att välja en ny.

”Jag anser att om man tar uppdrag på den här nivån för kommunens största parti, då måste man också kunna ta emot kritik”, säger Erixon.

Enligt uppgifter i BLT hänger styrelsens avhopp ihop med Louise Erixons återkomst efter föräldraledighet. Detta eftersom hon kritiserat dem för hårt. Det stämmer inte, menar Erixon, och pekar på att styrelsen inte är en homogen grupp, att olika ledamöter resonerar på olika vis.

– Jag har varit i kontakt med flera som är självkritiska, som jag upplever som bra lagkamrater. Det är säkert möjligt att någon känner ilska eller besvikelse mot mig. Men jag anser att om man tar uppdrag på den här nivån för kommunens största parti, då måste man också kunna ta emot kritik. Både positiv och negativ.

Fanns en besvikelse

Hon tillägger att kritiken mot styrelsen främst har framförts under tiden då hon var föräldraledig.

Är du själv intresserad av att gå in som ordförande?

– Spontant skulle jag säga nej. Jag tror att det är bra att man delar upp ledarskapet för det parlamentariska och det organisatoriska. Men jag kan tänka mig att ingå i styrelsen. Får jag frågan ska jag ta mig en funderare.

Ledamöterna som svarar i telefon när Aftonbladet ringer hänvisar alla till Fredrik Thomasson, som är ordförande för SD:s Blekingedistrikt. Distriktet tar nu tillfälligt över styrelsearbetet i Sölvesborg. Det kommer kallas till ett nytt årsmöte och där kommer man utse en ny styrelse.

Vad har föranlett avhoppet?

– Det får du ta med berörda parter i kommunen. Det jag kan säga är att det fanns en besvikelse. Kommunfullmäktigegruppen hade inte förtroende för styrelsen och då valde styrelsen att avgå. Jag kan inte svara på varför de inte hade förtroende, säger Thomasson.